Výskumníci z Írska si všímali deti narodené počas lockdownu. Toto sa im podarilo zistiť

NETKY.SK • 13 Október 2022, 10:00 • 2 min
Výskumníci z Írska si všímali deti narodené počas lockdownu. Toto sa im podarilo zistiť

BELFAST – Írski vedci sa zamerali na pozoruhodný výskum, vďaka čomu zistili, že deti narodené v lockdowne sú na tom s vývinom o niečo horšie ako tie, čo prišli na svet pred pandémiou.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu lockdownové deti začínajú rozprávať neskôr, než by mali, neskôr tiež ukazujú prstom či sú schopné zamávať. Naproti tomu však majú výhodu v tom, že sa skôr plazia.

V roku 2020 sa v Británii a v Írsku zrodilo 660.000 bábätiek, keďže však prebiehal boj s vírusom, kedysi bežné aktivity sa pozastavili a batoľatá a rodičia si museli poradiť inak ako zvyčajne. Obmedzenia v cestovaní zasa zapríčinili, že sa nedalo navštevovať starých rodičov, a pokiaľ hovoríme o Írsku, tam sa pre obyvateľov všetko ešte sprísnelo. Tie rodiny, ktoré boli súčasťou štúdie, sa okrem najbližších stretávali iba so štyrmi ďalšími ľuďmi a deti, ktoré pribudli v období od marca do mája sa stali objektom záujmu, pričom sa podrobne zaznamenával každý ich pokrok. Lockdownových detí, ktoré sa takto skúmalo, bolo 309 a obdobie pandémie na ne malo vplyv. Výskumníci však uvádzajú, že tento vplyv sa nedá považovať za priveľký.

Skutočnosť, že sa dokážu plaziť skôr, pripisujú tomu, že bývali len doma, počas dňa poznávali len dlážku v známom prostredí, a tak sa s ňou oboznamovali.

Pravdaže, pokiaľ rodičia budú pozornosť venovať rozprávaniu, čítaniu a vytváraniu aktivít, potom bude vplyv pandémie zanedbateľný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies