Plénum NS je proti obmedzeniu imunity i proti zmenám v Súdnej rade

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:04 • 2 min
Plénum NS je proti obmedzeniu imunity i proti zmenám v Súdnej rade

Plénum NS je proti obmedzeniu imunity i proti zmenám v Súdnej rade

slovakia

left justify in out

img

Plénum Najvyššieho súdu (NS) SR je proti odňatiu imunity sudcov, aj proti zmenám v Súdnej rade, ktoré navrhuje ministerstvo spravodlivosti. Po rokovaní pléna to povedal predseda NS SR Štefan Harabin.
"Predsa nie je možné, aby pani ministerka navrhovala rekonštrukciou Súdnej rady, pretože potom Súdna rada môže navrhovať rekonštrukciu vlády, parlamentu," povedal Harabin. Plénum podľa neho je aj proti odňatiu samostatnej rozpočtovej kapitoly Najvyššieho súdu a proti škrtaniu jeho finančných prostriedkov. Čo sa týka zmien v zákonoch o súdoch a sudcoch, podľa Harabina sa vytvorila expertná skupina, ktorá uzavrie legislatívne pripomienky k tomuto zákonu a potom ich predseda NS SR zašle ministerstvu spravodlivosti.
"Imunita nie je výsada sudcov, to je právo občana na spravodlivý súdny proces a na to, aby sudca nebol zastrašovaný. Sudca rozhoduje spory, kde sú veľmi bohatí ľudia a aj spory proti štátu," vysvetlil postoj pléna Harabin. "Preto som napríklad nepustil kontrolu ministerstva financií, pretože výkonná moc nemôže kontrolovať súdnu moc," dodal.
Na vyjadrenia skupiny sudcov NS SR, ktorí považujú dnešné zasadnutie pléna za nezákonné, Harabin povedal, že plénum má právomoci vyjadrovať sa k všetkým legislatívnym materiálom, ako aj k statusovým otázkam sudcov. Podľa skupiny sudcov plénu neprislúcha rozhodovať o návrhoch zákonov.
"Dnešné zasadnutie pléna považujem za politizáciu Najvyššieho súdu a pokiaľ ide o návrhy, ktoré som predložila, tak sú to návrhy, za ktorými si stojím," reagovala na zasadnutie pléna ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Zopakovala, že podľa nej majú byť zasadnutia Súdnej rady verejné, jej rozhodnutia zdôvodnené a zloženie Súdnej rady by nemalo byť poznačené konfliktom záujmov u tých členov, ktorí sú predsedami súdov. "Nevidím žiaden dôvod, aby tak ako pri poslancoch, tak aj pri sudcoch, pokiaľ ide o trestné činy, ktoré nemajú nijaký súvis s ich rozhodovacou činnosťou, napríklad dopravné nehody, aby o tom musel rozhodovať Ústavný súd. Nevidím dôvod, aby tu nemali podliehať trestnému stíhaniu úplne rovnako ako bežní občania," zdôvodnila obmedzenie imunity sudcom Žitňanská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies