Minister Juraj Blanár sa zúčastnil na rokovaní Vyšehradskej skupiny. Čo bolo predmetom rokovania?

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Minister Juraj Blanár sa zúčastnil na rokovaní Vyšehradskej skupiny. Čo bolo predmetom rokovania?

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v Prahe rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Po spoločnom zasadnutí sa ministri Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska zhodli, že V4 naďalej funguje a partneri spolu dokážu spolupracovať v témach, ako je napríklad migračná politika Európskej únie, rozširovanie Únie či energetická infraštruktúra.

slovakia

left justify in out

Stretnutie šéfov diplomacií V4 hostil minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský v rámci aktuálneho českého predsedníctva vo Vyšehradskej skupine. Popri slovenskom ministrovi Jurajovi Blanárovi prijal na rokovanie pozvanie taktiež maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó a minister zahraničných vecí Poľskej republiky Radosław Sikorski.

Efektívna a vzájomne prospešná V4 je podľa ministra J. Blanára pre Slovensko najvyššou prioritou v oblasti regionálnej spolupráce. „Vyšehradská štvorka je unikátny projekt, vďaka ktorému dokážeme v rámci európskej agendy presadzovať spoločné záujmy našich štyroch krajín. Dnešné stretnutie je dôkazom, že V4 stále funguje a vieme spolupracovať v témach, v ktorých nájdeme spoločnú reč. A ak je niečo, v čom nezdieľame rovnaký názor, navzájom sa rešpektujeme,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že partneri viedli konštruktívnu diskusiu.

„Jednotne sme sa postavili proti novej migračnej politike EÚ - chceme viac chrániť naše schengenské hranice. Myslíme si, že FRONTEX nefunguje správne a musíme konať aj v tejto veci,“ priblížil Juraj Blanár a dodal, že spoločnými témami sú tiež energetická infraštruktúra i poľnohospodárska politika: „Čelíme novému dopytu po energii a práve jadrová energia bude jednou z najdôležitejších oblastí, v ktorých by sme mali spolupracovať. Veľmi dôležitá je pre nás taktiež spoločná poľnohospodárska politika a ochrana nášho trhu. Samozrejme, chceme pomôcť aj iným, ako je napríklad Ukrajina, no predovšetkým musíme chrániť naše krajiny a náš poľnohospodársky trh. Budeme sa usilovať nájsť riešenie, ktoré bude v súlade s EÚ, no predovšetkým v súlade s našou národnou politikou.“

Pozícia Slovenskej republiky k neposkytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine ostáva nemenná a Slovensko sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Minister Juraj Blanár zopakoval partnerom, že SR bude svojmu východnému susedovi naďalej pomáhať humanitárne a dodávkami nevojenských zariadení, napríklad na pomoc s odmínovaním. Šéf slovenskej diplomacie sa zároveň poďakoval kolegom z V4 za pomoc pri ochrane slovenského vzdušného neba. „Bývalé vlády odovzdali na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany S-300 aj stíhačky MiG-29, dnes si preto ochranu nedokážeme zabezpečiť sami,“ uviedol J. Blanár.

Témou zasadnutia ministrov zahraničných vecí V4 bolo súčasne rozširovanie Európskej únie. Ministri vyjadrili na rokovaní podporu pre integráciu krajín západného Balkánu a taktiež krajín východnej Európy do Únie.

Ministri zahraničných vecí V4 sa dnes zhodli aj na navýšení zdrojov Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) o 10 % v súlade s návrhom českého predsedníctva. „Fond je jedinečným pilierom, plní dôležitú úlohu pri vytváraní užitočných vyšehradských projektov, posilňuje medziľudské vzťahy v rámci našich štyroch štátov. Slovensko má veľký záujem na jeho ďalšom efektívnom fungovaní,“ dodal minister Juraj Blanár, ktorý partnerom predstavil novú riaditeľku MVF, ktorá od 1. augusta 2024 vystrieda zástupcu Českej republiky: „Spoločne sme sa zhodli, že novou riaditeľkou bude naša slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová. Ďakujem veľmi pekne partnerom za podporu.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies