Platobná neschopnosť Obamov zdravotnícky program nezastavila

NETKY.SK • 2 Október 2013, 07:30 • 2 min
Platobná neschopnosť Obamov zdravotnícky program nezastavila

WASHINGTON - Napriek výpadku vo financovaní verejných inštitúcií v Spojených štátoch začali v utorok uvádzať do praxe rozhodujúcu časť reformy zdravotníctva z dielne administratívy Baracka Obamu, ktorá je predmetom sporu sprevádzajúceho schvaľovanie nového federálneho rozpočtu v Kongrese.

slovakia

left justify in out

Nový systém zdravotného poistenia známy pod prezývkou Obamacare bol uzákonený ešte v roku 2010 a mal by pomôcť desiatkam miliónov Američanov, ktorí si primeranú starostlivosť doteraz nemohli dovoliť. Spojené štáty sú totiž jedinou vyspelou demokraciou sveta, ktorá v súčasnosti nemá systém povinného zdravotného poistenia. Zatiaľ čo zástancovia hovoria o veľkom kroku vpred, odporcovia z radov opozičných republikánov sa reformu snažia zvrátiť, čo vyústilo do zablokovania rozpočtu pre nový fiškálny rok začínajúci sa 1. októbra. 

V dôsledku platobnej neschopnosti vlády v utorok neprišli do práce státisíce zamestnancov federálnych inštitúcií, úradov a služieb, čo pociťujú mnohí Američania i návštevníci z cudziny. Zo strany Republikánskej strany ide podľa Obamu o "ideologickú križiacku výpravu" s cieľom jeho reformu potopiť. Napriek vyhrotenej situácii začali v utorok fungovať internetové stránky, kde sa môžu občania prihlásiť do nového systému. Obrovský nápor v prvých hodinách po spustení mal za následok časté hlásenia o nedostupnosti a sťažnosti frustrovaných záujemcov. Ministerka zdravotníctva Kathleen Sebeliusová žiada občanov o trpezlivosť a sľubuje, že zdravotná starostlivosť bude po novom "dostupnejšia než kedykoľvek predtým". Úradníci Kongresu predpokladajú, že ponuka verejného poistenia do roku 2014 osloví okolo sedem miliónov Američanov. Od 1. januára bude zdravotné poistenie pre občanov USA povinné a v prípade, že sa dovtedy pre nejakú formu nerozhodnú, budú čeliť pokutám. 

Podľa júlovej správy amerického ministerstva obchodu vychádzajúcej zo sčítania v roku 2010 je zdravotne poistených 82,6 percenta občanov USA. V zhruba v polovici prípadov je to vďaka zamestnávateľovi, zatiaľ čo asi 30 percent využíva vládne programy určené pre chudobných a hendikepovaných ľudí alebo seniorov. Počet nepoistených Američanov sa odhaduje na 53 miliónov, nový program však nie je bezplatný a podľa dávnejšej analýzy zverejnenej časopisom Health Affairs pre zruba 30 miliónov ľudí nepredstavuje riešenie. 

Cieľom reformy je zastaviť praktiky poisťovní, ako je odopretie starostlivosti pri ťažkostiach, ktoré sa začali pred uzavretím poistenia, či stanovenie celoživotného limitu na poistné krytie. Zároveň zvyšuje niektoré dane pre bohatých a rozširuje vládny program pre Američanov v núdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies