Piešťany podľa Wintera - netradičné prechádzky naším slávnym kúpeľným mestom

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 10:31 • 2 min
Piešťany podľa Wintera - netradičné prechádzky naším slávnym kúpeľným mestom

Malebné mesto Piešťany sa už od soboty 6. apríla stane dejiskom atraktívnych zážitkových prehliadok, ktoré dostali meno podľa výnimočného podnikateľa, nerozlučne spojeného s týmto mestom - Ľudovíta Wintera.

slovakia

left justify in out

Prehliadky, ktoré nadväzujú na úspešný minulý ročník vznikli na základe memoárov tohto obdivuhodného muža, ktorý so svojou nezlomnosťou a vynaliezavosťou začal už ako 20-ročný budovať meno piešťanských kúpeľov.

Podujatia majú formu na pomedzí dramatického diela a komentovanej prehliadky, návšteníci majú možnosť pohodlne, so slúchadlami vnímať sugestívnym spôsobom Winterove spomienky, pritom sledovať hercov v dobových kostýmoch. V jednotlivých roliach budete môcť vidieť hercov Divadla Etapy a Divadla Malého Ríma, o audionahrávky sa postarali herci Divadla Jána Palárika v Trnave. 

Z audiohry, ktorá návštevníkom znie po celý čas v ušiach, odznievajú všetky dôležité informácie o histórii kúpeľníctva v meste, obohatené o ľudský príbeh a silné emócie. V kombinácii s naživo hranými výjavmi priamo v uliciach vzniká jedinečný zážitok. 

Rozprávanie je o to autentickejšie a zaujímavšie, že ide o históriu Piešťan pohľadom muža, ktorý začal budovať slávne meno mesta a nezastavil sa vo svojom úsilí ani po tom, čo sa do Piešťan vrátil z koncentračného tábora, s podlomeným zdravím. 

Prehliadky sa začínajú každú sobotu o 10.00 a o 14.00 na Kolonádovom moste - symbolicky pri soche Ľudovíta Wintera. Pokračujú zastávkami pri Kursalone, Zelenom strome, barlolámačovi, hoteli Thermia Palace, Pro Patrii a vrcholia na kúpalisku Eva. Dĺžka trasy je necelé 2 kilometre. Každá prechádzka trvá približne 70 minút. Prehliadku je možné absolvovať aj v maďarskom jazyku.

Podujatie, ktoré spoluorganizujú Slovenské liečebné kúpele, Trnavský samosprávny kraj, Piešťanské informačné centrum, Oblastná organizácia cestovného ruchu a Mesto Piešťany bude trvať až do 25. mája. 

 

Ľudovít Winter sa narodil v roku 1870 vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku, zomrel v roku 1968 v Piešťanoch. Ako dvadsaťročný sa stal riaditeľom schátraných kúpeľov v Piešťanoch, ktoré si jeho otec Alexander Winter prenajal od grófa Erdödyho. Mesto s bahennými cestami vďaka svojmu odhodlaniu pretvoril na moderné kúpeľné mesto so zvučným menom v celej Európe. Prispel k vyasfaltovaniu ulíc, chodníkov a námestí, vybudovaniu vodovodu a kanalizácie, reguláciou Váhu a mnohými ďalším aktivitám, ktoré dnes robia z Piešťan navštevované európske mesto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Naj župa
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies