Pri prevencii a zvýšenej hygiene nezabúdajte na oči

NETKY.SK • 16 Marec 2020, 14:19 • 2 min
Pri prevencii a zvýšenej hygiene nezabúdajte na oči

Jeden z najuznávanejších slovenských oftalmológov MUDr. Pavel Lackovič zo spoločnosti FOKUS očná optika, a.s. vyjadril svoje znepokojenie ohľadom celosvetovej pandémie z nového koronavírusu označovaného ako COVID-19.

slovakia

left justify in out

Informácie z médii

Coronavírus sa stal neželanou súčasťou nášho života. Zo všetkých médií, či už z televízie alebo internetu sme stále informovaní o počtoch nakazených, ako aj o množstve úmrtí v jednotlivých krajinách. MUDr. Pavel Lackovič približuje, že "vieme, čo by sme mali robiť v prevencii, vieme, že nákaza sa šíri kvapôčkovou infekciou (kýchanie, kašlanie), ako aj priamym kontaktom s infikovanými predmetmi, kde patria okrem úst a nosa, aj oči."

 

img
 

Prenos

A práve o možnom prenose cez oči, t. j. cez slzy a slzné cesty sa až tak veľa nehovorí. "Oči sú tiež jednou z možných vstupných ciest nákazy," ozrejmuje. Pri kýchaní a kašlaní infikovaného človeka sa vytvára infekčný aerosol, ktorý sa šíri na vzdialenosť 4,5 m od infikovaného.

 

img

 

"Vírusy, ktoré vo vzduchu vydržia až pol hodinu, sa zachytávajú na nechránenom povrchu oka, z ktorého sú následne odstraňované slzami cez slzné cesty do nosa," vysvetľuje Lackovič. A práve z nosnej sliznice môžu byť vdýchnuté do dýchacích ciest a následne aj do pľúc. Preto by sme si aj oči mali chrániť pred možnou nákazou.

 

img

 

Uznávaný oftalmolóf vysvetľuje, že ideálne by bolo nosenie špeciálnych ochranných okuliarov. "No je ich zatiaľ nedostatok a nie každý by ich chcel z rôznych príčin aj bežne nosiť. Sú však aj iné možnosti," priblížil.

 

Všetci spokojní nebudú 

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí budú oponovať, že ak niečo nie je na 100% účinné, nie je za potreby to nosiť. Podobne sa podľa Lackoviča vyjadrujú aj o rúškach na tvár. "Áno, nie sú tak účinné ako špeciálne rúšky s tzv.HEPA filtrom, ale aj čiastočná ochrana je lepšia ako žiadna."

 

img

 

Výber je dôležitý

Dnes je však možný veľký výber, či už slnečných, tak aj dioptrických okuliarov. Našťastie práve dnes sú moderné okuliarové rámy s veľkými očnicami. "Ak okuliare, či už slnečné alebo dioptrické, prekrývajú väčšiu časť očnice, prípadne majú aj širšie straničky, môžu z veľkej časti ochrániť oči všeobecne, ale najmä pri priamom zásahu tváre kýchajúcim, či kašlajúcim pacientom."

 

img


"Iba spoločnou disciplinovanosťou a dodržiavaním všetkých možných dostupných ochranných postupov sa nám, dúfajme v krátkom čase, podarí zvládnuť túto celosvetovú pandémiu," vyjadril sa na záver MUDr. Pavel Lackovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies