PIEŠŤANY: Dnes sa začína 6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik

NETKY.SK • 9 September 2011, 19:11 • 2 min
PIEŠŤANY: Dnes sa začína 6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik

PIEŠŤANY: Dnes sa začína 6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik

slovakia

left justify in out

Dnes sa začína v Piešťanoch 6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý potrvá do 15. septembra a je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Diváci uvidia spolu 126 filmov, z toho 50 je zo Slovenska, TASR informoval člen programového tímu Peter Konečný.
      "Slovenskému filmu sú venované dve kompletné sekcie, z toho jedna súťažná. Súťaž Cinematic.doc je určená slovenským dlhometrážnym dokumentom, ktoré mali premiéru medzi 15. septembrom 2010 a 15. septembrom 2011. O cenu sa uchádza osem filmov, z toho až šesť získalo podporu Audiovizuálneho fondu," uviedol Konečný s tým, že sú to už ocenené filmy ako Nesvadbovo Eriky Hníkovej, dokument o Zemplínskych Hámroch a ich starostovi, ktorý sa nemieni nečinne prizerať vymieraniu svojej obce. Záverečný diel trilógie Mateja Mináča o Nicholasovi Wintonovi Nickyho rodina, či portrét architekta a "otca ázijských mrakodrapov" Ladislava Hudeca s názvom Zmenil tvár Šanghaja režiséra Ladislava Kaboša.
      Podľa člena programového tímu súťaží taktiež nový cestopis Pavla Barabáša Trou de Fer – Železná diera, tentoraz z prostredia národného parku na ostrove Réunion v Indickom oceáne. Film Dušana Hudeca Celý svet je úzky most sa venuje životu Jossiho Steinera, ktorý po vojne emigroval do Izraela, aby sa po rokoch vrátil do Košíc a stal sa "rabínom z ľudu". Život významného sochára Franza Xavera Messerschmidta sleduje hraný dokument Petra Dimitrova Čas grimás.
      "Druhou slovenskou sekciou je Čo dom dal. Okrem iných v nej budú premietnuté filmy Cigán Martina Šulíka a Čerešňový chlapec Stanislava Párnického, príbeh uznávaného herca, ktorý po infarkte a amnézii znovu spoznáva svoju minulosť. Tento film bude mať na festivale premiéru," konštatoval Konečný.
      V rámci sekcie budú uvedené i štyri diely z cyklu autorských dokumentov Slovenské kino na rôzne témy týkajúce sa slovenskej kinematografie. Samostatné bloky študentských filmov majú Vysoká škola múzických umení v Bratislave a Akadémia umení v Banskej Bystrici.
      "V sekcii Cinematik Jr., ktorá je venovaná najmenším divákom, budú uvedené tri diely z animovanej série Ovce.sk. Tá si dáva za cieľ vychovávať ich v otázke bezpečnosti pri používaní nových technológií a nových médií," priblížil Konečný. Dodal, že podporu na distribúciu získali aj tri zahraničné filmy, z toho dva sú v hlavnej súťaži festivalu Meeting Point Europe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies