Rusko chráni Severnú námornú cestu, tu je prvá reakcia Washingtonu

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 09:07 • 2 min
Rusko chráni Severnú námornú cestu, tu je prvá reakcia Washingtonu

Rusko pripravilo nový, alebo skôr jediný, súbor pravidiel pre vojenské lode zahraničných štátov, ktoré sa rozhodnú využiť Severnú námornú cestu.

slovakia

left justify in out

Pravidlá stanovujú, že každé vojenské plavidlo, ktoré sa rozhodne plaviť pozdĺž severnej námornej cesty, bude nútené oznámiť Rusku svoj prechod do 45 dní. Okrem toho je štát povinný poskytnúť všetky charakteristiky každej lode, ktorá vykoná prechod, až po údaje kapitána lode. Rusko tiež neumožní nezávislý prechod, ruský pilot bude musieť vystúpiť na palubu každej lode.

 

V prípade mimoriadnej situácie alebo nehody prídu na pomoc zahraničným lodiam iba ruské lode, do zóny severnej námornej trasy nebudú mať povolený vstup žiadne iné plavidlá.

 

Zahraničné lode sú tiež povinné dodržiavať všetky normy ochrany životného prostredia, za porušenie sa uplatnia zákonom stanovené sankcie. Pri nedodržaní pravidiel prechodu cez severnú námornú trasu bude Ruská federácia konať tvrdo, ale v rámci zákona, konkrétne, akékoľvek plavidlá, ktoré nesplnili všetky požiadavky a napriek tomu sa rozhodli vyplávať, budú zatknuté, v prípade odmietnutia zastaviť, loď zničia. Ruskí námorníci nebudú brať ohľad na to, komu loď patrí, zákon je rovnaký pre všetkých.

 

Vo Washingtone vyhlásili, že situáciu týkajúcu sa ruských plavidiel budú brať do úvahy a po preštudovaní oznámia svoje rozhodnutie. Rozhodnú sa, či pravidlá akceptujú alebo nie. Pravidlá však už stanovené boli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies