Petržalskí poslanci budú rozhodovať o Modrom dome

NETKY.SK • 21 September 2013, 13:35 • 2 min
Petržalskí poslanci budú rozhodovať o Modrom dome

BRATISLAVA - Ak Petržalka predá Modrý dom na Čapajevovej ulici súkromníkovi, súčasným obyvateľom hrozí, že prídu o bývanie, myslí si predseda organizácie Mládež ulice Peter Kulifaj

slovakia

left justify in out

Na najbližšom petržalskom zastupiteľstve budú poslanci rokovať aj o Modrom dome na Čapajevovej ulici. Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, pre Petržalku by bolo schodné predať Modrý dom súkromnej spoločnosti, ktorá by prebrala na seba všetky záväzky. Predseda organizácie Mládež ulice Peter Kulifaj však pre agentúru SITA uviedol, že ak Petržalka predá Modrý dom na Čapajevovej ulici súkromníkovi, súčasným obyvateľom hrozí, že prídu o bývanie.

Ako informovala Platznerová, v minulosti postavila tento dom mestská časť, aby mala k dispozícii vlastné byty pre svojich obyvateľov. "Postupom času je však celý objekt v dezolátnom stave. Žijú tam ľudia, ktorí neplatili nájomné vo svojich predchádzajúcich bytoch. Tie často skončili zdevastované a tí istí ľudia teraz devastujú aj byty v Modrom dome a samozrejme mnohí bývajúci ani tu nájomné neplatia," uviedla Platznerová a dodala, že samospráva má na základe rozhodnutia súdu často povinnosť ubytovať aj takýchto ľudí. 

Platznerová tiež dodala, že petržalská samospráva na komplexnú rekonštrukciu nemá peniaze. "Ako schodný sa zdá byť model, ktorý Petržalke navrhuje súkromná spoločnosť. Tá kúpi od mestskej časti budovu a preberie na seba všetky záväzky, čiže bude musieť riešiť aj súčasných nájomcov," uviedla Platznerová a dodala, že budovu by spoločnosť zrekonštruovala na vlastné náklady na byty, z ktorých časť dá k dispozícii aj mestskej časti.

K situácii sa vyjadril aj Peter Kulifaj, predseda organizácie Mládež ulice, ktorá na Čapajevovej ulici v Modrom dome pôsobí od roku 2004. "V týchto dňoch je v plnom prúde výstavba nájomných bytov v bezprostrednej blízkosti domu na Čapajevovej ulici. Už v úvodnej fáze výstavby sme kontaktovali kanceláriu starostu Petržalky a snažili sa iniciovať diskusiu o budúcnosti obyvateľov súčasného domu," povedal pre agentúru SITA Kulifaj a dodal, že diskusiu sa iniciovať nepodarilo podľa jeho predstáv.  

"Ak zastupiteľstvo odsunie problém obyvateľov na potenciálneho súkromného vlastníka, ten sa pravdepodobne nebude intenzívnejšie zaoberať myšlienkou, že súčasným obyvateľom hrozí osud ľudí bez domova, pričom v Modrom dome žijú aj rodiny s deťmi," myslí si Kulifaj, ktorý verí, že kompetentní pri rozhodnutí zohľadnia nielen ekonomické, ale i sociálne dôsledky a vytvorí sa priestor na diskusiu všetkých zapojených strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies