Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 8:45 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá vplyvom silného vetra a sneženia v polohách nad 1600 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Informoval tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

Hlavnými lavínovými problémami sú nový sneh a vetrom previaty sneh na južných, juhovýchodných a východných orientáciách. "Nový sneh napadol na tvrdú zmrznutú podkladovú vrstvu firnu, s ktorou nie je dostatočne previazaný. Na záveterných stranách hrebeňov, v úzkych strmých žľaboch a terénnych depresiách vietor vytvoril naviate vankúše a dosky, ktorých stabilita je nízka. Uvoľnenie lavín je v takýchto miestach možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil. Na horách očakávame v utorok ďalšie sneženie a silný severozápadný až severný vietor, ktorý v najvyšších polohách dosiahne v priemere až 20 metrov za sekundu (72 kilometrov za hodinu). Za poslednú periódu sneženia očakávame prírastok 30 centimetrov nového suchého snehu, dodal Buliak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona