Súd rozhodne o podmienečnom prepustení masového vraha Breivika

NETKY.SK • 18 Január 2022, 09:32 • 2 min
Súd rozhodne o podmienečnom prepustení masového vraha Breivika

OSLO - Nórsky súd sa začne v utorok zaoberať žiadosťou krajne pravicového extrémistu a masového vraha Andersa Behringa Breivika o predčasné prepustenie z väzenia. Ako píše agentúra AFP, očakáva sa, že žiadosť Breivika, ktorý pred desiatimi rokmi zabil 77 ľudí, zamietnu.

slovakia

left justify in out

„Tak ako v každom právnom štáte má odsúdený právo požiadať o podmienečné prepustenie a Breivik sa rozhodol toto právo využiť,“ povedal pre AFP jeho advokát Öystein Storrvik. Na súdne pojednávanie vyhradili tri dni plus jeden dodatočný. Verdikt očakávajú na budúci týždeň.

 

img

 

Z bezpečnostných dôvodov sa okresný súd v kraji Telemark bude jeho žiadosťou zaoberať v telocvični väznice Skien, kde si odsúdený odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody. V Nórsku išlo v tom čase o maximálnu sadzbu, avšak odvtedy sa tamojšie zákony zmenili, aby umožnili i dlhšie väzobné tresty.

 

Prečítajte si tiež: Útok mačetou! Páchateľ je Poliak

 

Breivika odsúdili v roku 2012 a o podmienečné prepustenie môže požiadať prvý raz po desiatich rokoch – táto minimálna lehota uplynula vlani 5. júna. Jeho trest však môžu neobmedzene predlžovať v prípade, že stále predstavuje hrozbu pre spoločnosť. Jeho zotrvanie vo väzbe žiada i prokuratúra.

 

Súd v Osle, ktorý rozhodol o jeho vine, v čase udelenia trestu uviedol, že 42-ročný Breivik bude s veľkou pravdepodobnosťou schopný vraždiť aj po odpykaní stanoveného trestu.

 

img

 

Breivik 22. júla 2011 pred úradom nórskeho premiéra v Osle odpálil dodávku naplnenú výbušninami a pripravil tak o život 8 ľudí. Následne sa presunul na ostrov Utöya neďaleko hlavného mesta, kde zastrelil 69 členov mládežníckeho tábora Strany práce.

 

Možno vás zaujme: Protiteroristická jednotka zadržala dvoch tínedžerov

 

Rodiny obetí, ktoré sa obávajú, že vypočúvanie pred súdom využije na prezentáciu svojich politických názorov, vyzývajú, aby mu odopreli pozornosť, o ktorú sa usiluje. Breivik svoje činy zdôvodnil krajne pravicovými a protiislamskými názormi a odporom k multikulturalizmu.

 

AFP pripomína, že Breivik doterajšie vystúpenia v súdnej sieni využíval na šírenie propagandy a tvrdení zo svojho manifestu, ktorý zverejnil pred spáchaním útokov. Od roku 2017 začal používať nové meno Fjotolf Hansen.

 

img

 

Šéf Centra pre výskum extrémizmu (C-REX), Tore Björgo z Univerzity v Osle, konštatoval, že Breivik sa z ideologického uhľa pohľadu nestal menším extrémistom. „Teraz sa prezentuje ako národný socialista a hoci tvrdí, že ozbrojený boj je už vecou minulosti, nijakým spôsobom sa nedištancoval od masového zabíjania, ktoré spáchal a ktoré považuje za absolútne legitímne,“ uviedol.

 

Viac z krimi: Vyšetrovanie siete pedofilov odhalilo vyše 400 podozrivých!

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies