Peter Sagan je naďalej druhý v rebríčku UCI

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 12:50 • 2 min
Peter Sagan je naďalej druhý v rebríčku UCI

AIGLE - Slovenský cyklista Peter Sagan je aj po nedeľňajších pretekoch WorldTour Liége - Bastogne - Liége na druhom mieste rebríčka UCI. Dvadsaťtriročný Žilinčan zaostáva za vedúcim Fabianom Cancellarom zo Švajčiarska o 39 bodov. Na tretiu priečku sa posunul vďaka nedeľňajšiemu prvenstvu Ír Daniel Martin.

slovakia

left justify in out

V rebríčku krajín je Slovensko na šiestom mieste s 322 bodmi. Okrem Petra Sagana bodoval do renkingu aj Peter Velits, ktorý má na svojom konte desať bodov a medzi jednotlivcami je sedemdesiaty piaty. V hodnotení krajín vedie Španielsko pred Kolumbiou a Belgickom. Medzi tímami dominuje Sky. 

"Zatiaľ som so sezónou spokojný. Podarilo sa mi dosiahnuť dobré výsledky. Škoda, že som nevyhral na Miláno - San Remo či Okolo Flámska. V Taliansku som spravil chybu a doplatil na ňu. V Belgicku som zasa v ten deň nemal na Cancellaru. Teraz pred ďalšou časťou súťažného roka chcem doma poriadne zregenerovať," uviedol Peter Sagan. V doterajšom priebehu roka vyhral preteky Gent - Wevelgem, Brabantský šíp, dve etapy na Okolo Ománu, GP Camaiore, dve etapy na Tirreno - Adriatico, jednu na Troch dňoch De Panne - Koksijde. Na Miláno - San Remo, E3 Harelbeke i Okolo Flámska finišoval druhý. "Teší ma, že som vyhral aspoň jednu veľkú klasiku. Na ďalších som získal skúsenosti a verím, že ich zužitkujem v ďalších rokoch." 

Jazdec tímu Cannondale začal pred rokom v Kalifornii piatimi úspechmi víťaznú postupku. Vo Švajčiarsku sa potom presadil štyrikrát, na Tour de France trikrát. "Sezóna je dosť dlhá. Kaliforniu beriem tentoraz ako vhodnú prípravu na Tour de France, kde bude veľký boj o zelený dres. Ak sa mi ho podarí vyhrať, bolo by to skvelé. A nezáležalo by na tom, koľko by som mal víťazstiev," povedal Peter Sagan, ktorého v lete na francúzskych cestách čaká 21-etapový každodenný boj o prežitie. "Na Tour nikdy neviete, čo sa môže stať. Je to bitka o to, aby človek prišiel do cieľa - každodenný stres," doplnil. 

Peter Sagan v súčasnosti nastupuje v každých pretekoch ako favorit. Táto pozícia mu neprekáža, už si na ňu zvykol. "Zahraniční novinári mi hovoria, že na každých pretekoch sa favoriti v závislosti od ich charakteru menia, jeden však ostáva rovnaký," poznamenal s úsmevom a pokračoval: "Od môjho prechodu k profesionálom ma neustále vyhlasujú za favorita. Už keď som išiel na svoje premiérové majstrovstvá sveta seniorov do Austrálie, tak ma pasovali do tejto pozície. Tlak nepociťujem, zvykol som si na túto úlohu. Lepšie je byť favoritom a dostať sa do najlepšej desiatky," poznamenal Peter Sagan, ktorý si v pondelok prevzal s bratom Jurajom kľúče od sponzorských vozidiel Citroën C5. 

Slovenská cyklistická jednotka víta pravidelné dopingové kontroly v tomto športe. Na pretekoch i v mimosúťažnom období ich už absolvoval desiatky. Dopingových komisárov musí pravidelne informovať o svojom pohybe. "Na jednej strane sa cítime ako väzni, na druhej je to dobré pre cyklistiku. Aspoň nemáme už škandály, aj keď teraz sa vyťahujú prehrešky z minulosti," tvrdí Peter Sagan. 

Do pozornosti sa slovenský cyklista dostal aj vďaka udalostiam po pretekoch Okolo Flámska, kde chytil za zadnú časť tela hostesku. Predmetné šibalské gesto u niekoho vyvolalo úsmev, u ďalších spôsobilo rozhorčenie a obvinenia zo sexizmu a obťažovania. "Bol z toho veľký boom, ale už je to uzavreté. Vo svete sú oveľa väčšie problémy a bral som to tak, že niekto nemal o čom písať, tak to nafúkol. Na Slovensku to pochopil každý a zasmial sa. Fanúšikovia doma ma nekritizovali. Určite sa nebudem teraz meniť. Rozmýšľal som, či budem v ústraní, alebo budem ďalej niečo vymýšľať. Chcem byť sám sebou, uvidím, čo prinesie život," doplnil Peter Sagan.

Aktuálny rebríček UCI - stav k 21. aprílu: 
Jednotlivci: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) 351, 2. Peter Sagan (SR) 312, 3. Daniel Martin (Ír.) 247, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) 246, 5. Richie Porte (Aus.) 200, 6. Nairo Alexander Quintana (Šp.) 182, 7. Sergio Luis Henao (Kol.) 164, 8. Alejandro Valverde (Šp.) 150, 9. Carlos Alberto Betancur (Kol.) 145, 10. Sylvain Chavanel (Fr.) 142 ... 75. Peter Velits (SR) 10. 

Krajiny: 1. Španielsko 686 bodov, 2. Kolumbia 491, 3. Belgicko 408, 4. Taliansko 384, 5. Švajčiarsko 360, 6. Holandsko 337, 7. Slovensko 322, 8. Francúzsko 316. 

Tímy: 1. Sky 618, 2. Kaťuša 578, 3. RadioShack Leopard 466, 4. Movistar 464, 5. Omega Pharma-Quick Step 399, 6. Garmin 364, 7. BMC Racing 348, 8. Cannondale 325



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies