Rezort obrany: Ozbrojené sily majú prvú ženu v generálskej hodnosti

NETKY.SK • 4 November 2023, 12:00 • 2 min
Rezort obrany: Ozbrojené sily majú prvú ženu v generálskej hodnosti

BRATISLAVA - Ozbrojené sily (OS) SR majú historicky prvú ženu v generálskej hodnosti. Koncom októbra sa ňou stala Beáta Hanušniaková. Celkovo tvoria ženy 13,8 percenta celkového stavu, čo je 1800 vojačiek. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

slovakia

left justify in out

"Ženy pôsobia viac-menej rovnomerne vo všetkých útvaroch OS SR, najčastejšie sú zastúpené v štáboch útvarov, zdravotníctve a logistike, ale aj v bojových jednotkách," priblížil rezort. Na otázku, či sú ženy na niektoré pozície menej alebo viac vhodné, odpovedal, že vhodnosť uchádzačov o štátnu službu posudzujú individuálne, bez ohľadu na pohlavie.

 

V OS SR pôsobia aj ďalšie tri plukovníčky, teda ženy s hodnosťou, ktorá predchádza generálskej. "Menovanie do generálskej hodnosti je podmienené dosiahnutím potrebného vzdelania, ako aj uvoľnením tabuľkových miest generála, na ktoré by daný plukovník mohol byť po zvážení aj ostatných faktorov ustanovený," vysvetlilo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / MO SR, Foto: TASR / Jaroslav Novák
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies