S príspevkami na deti to nie je také jednoduché. Navrhli ďalšie zmeny!

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 15:34 • 2 min
S príspevkami na deti to nie je také jednoduché. Navrhli ďalšie zmeny!

BRATISLAVA - Plénum parlamentu v utorok posunulo návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií (MF) SR do druhého čítania. Podľa právnej normy by mali deti od 5 do 18 rokov dostať na voľnočasové aktivity každý mesiac 50 eur. Suma daňového bonusu by mala byť vyššia. Od júla tohto roka by mali tiež zvýšiť prídavok na dieťa na 30 eur a od januára 2023 na 50 eur mesačne.

slovakia

left justify in out

Sumy tzv. krúžkovného a prídavku na dieťa by ešte mali meniť. Príspevok na voľnočasové aktivity dieťaťa by mali zvýšiť z avizovaných 50 eur na 60 a prídavok na dieťa zase znížiť z pôvodne plánovaných 50 na 40 eur. Tieto zmeny v návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania, navrhli v utorok počas parlamentného finančného výboru.

 

 

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na výbore skonštatoval, že viacerí poslanci v koalícii registrovali problémy pri výraznom zvýšení hotovostnej pomoci pre nepracujúce rodiny. Očakáva, že na jeseň bude k tomuto návrhu pripravená novela zákona. Pripustil, že príprava týchto opatrení bola hektická a určite tam budú aj chyby.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Peter Pellegrini kritizuje Igora Matoviča. Čo mu prekáža?

 

Dodal, že chcú vytvoriť priestor, aby zabezpečili mechanizmy na kontrolu prípadného zneužívania nárastu hotovostnej pomoci. Počas leta by sa tak malo uskutočniť verejné pripomienkové konanie, aby v septembri na schôdzi, ak prídu na prípadné problémy, mohli návrhy pomeniť.

 

img

 

Šéf rezortu financií zároveň podotkol, že pri krúžkovnom zavádzajú úplne nový systém, ktorý má začať fungovať od januára budúceho roka. Pripustil, že to možno nestihnú a budú musieť posúvať termín.

 

Úpravy by mali nastať aj v prípade hendikepovaných detí a krúžkovného, tie by mali pravdepodobne predložiť v pléne parlamentu. Toto riešenie by malo umožniť, aby tieto deti príspevok čerpali v hotovosti a rodičia by rozhodli, ako ním dokážu dieťaťu pomôcť.

 

img

 

Zároveň by mali podľa ďalšieho pozmeňujúceho návrhu odobreného na výbore upraviť systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku by mala byť len polovičná. „Je dobré, keď už k takému dramatickému nárastu prídavku na dieťa prichádza, že by sme si od rodín niečo za to vypýtali. A pýtať si, aby rodina zabezpečila aspoň riadnu dochádzku do školy, je adekvátne,“ poznamenal minister financií.

 

Možno vás zaujme: Poslanec Kuriak vyzýva na schválenie pomoci rodinám

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies