Peter Pellegrini rokoval v Rakúsku aj o umelej inteligencii, migrácii a vojenských konfliktoch

NETKY.SK • 5 December 2023, 10:30 • 2 min
Peter Pellegrini rokoval v Rakúsku aj o umelej inteligencii, migrácii a vojenských konfliktoch

Bilaterálne vzťahy, prehlbovanie parlamentnej spolupráce, ale aj vojna na Ukrajine a situácia na Blízkom východe boli hlavnými témami rokovania predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho a predsedu Národnej rady Rakúskej republiky Wolfganga Sobotku.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini včera, v pondelok 4. decembra 2023, absolvoval zahraničnú pracovnú cestu do Rakúskej republiky, kde sa stretol s predsedom Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangom Sobotkom, informuje o tom www.nrsr.sk.

„Naša spolupráca na úrovni predsedov parlamentov sa dá považovať za adekvátnu, avšak vzhľadom na blízkosť Viedne a Bratislavy som skonštatoval, že napríklad spolupráca našich výborov pre konkrétne oblasti alebo skupín priateľstva by mohla dosiahnuť intenzívnejšiu a vyššiu úroveň,“ uviedol predseda NR SR Peter Pellegrini.

V tejto súvislosti sa zhodli, že nastavenie regulačného rámca pre umelú inteligenciu je jednou z kľúčových tém, na ktorej by mohli výbory oboch parlamentov úzko spolupracovať. Obaja ústavní činitelia veria, že nájdenie takéhoto regulačného rámca môže byť vzorom pre vznik a prijatie takejto legislatívy na úrovni Európskej únie.

„Umelá inteligencia začína a aj bude výrazne zasahovať do našich životov, a to nielen vo vzťahu k bežnému životu ľudí, ale aj vo vzťahu k demokracii a možnosti jej ovplyvnenia počas rôznych volieb na celom svete,“ skonštatoval Peter Pellegrini.

Ďalšou z tém rokovania bola otázka migrácie, a to v kontexte vzniku novej vlády na Slovensku. 

„Uistil som pána predsedu Sobotku, že Slovensko už viac nebude krajinou, ktorá sa spolieha, že sa s migráciou nemusí vysporiadať,“ povedal P. Pellegrini.


Dodal, že policajné a bezpečnostné zložky budú ochraňovať slovenské hranice a neumožnia prevádzačom využívať Slovensko ako tranzitnú krajinu, čo spôsobovalo problém aj na území Rakúska.

Následne obaja predsedovia diskutovali o vojne na Ukrajine, pričom predseda parlamentu ubezpečil W. Sobotku, že Slovensko v rámci konkrétnych krokov nemení svoj prístup na pomoci Ukrajine, avšak už vyčerpalo svoje technické možnosti na poskytovanie vojenskej pomoci zo skladov Armády SR. 

„Všetka ostatná pomoc, ako sú komerčné kontrakty či vyzbrojovanie systémami, ktoré nakupujú iné strany bude v rámci výroby na Slovensku pokračovať ďalej,“ povedal predseda NR SR. V tejto súvislosti sa rozprávali aj o téme povojnovej rekonštrukcie Ukrajiny. 

„Požiadal som predsedu Sobotku o podporu myšlienky, že v rámci povojnovej rekonštrukcie by mala časť finančných prostriedkov byť investovaná aj na východnom Slovensku. Ak chce Európska únia pomáhať Ukrajine, musí sa priblížiť svojou infraštruktúrou až na hranice s Ukrajinou,“ uviedol Peter Pellegrini.

Záverečným bodom rokovania bola situácia na Blízkom východe v kontexte útoku Hamasu na Izrael, ktorý odsúdili obaja ústavní činitelia. 

„Treba brať ohľad na obrovské množstvo civilných obetí, ktoré nemajú s teroristickým útokom nič spoločné. Považujem za dôležité, aby sa humanitárna pomoc k týmto ľuďom dostávala v takom objeme, v akom sa aj dostať má, pretože nevinné ženy a deti nesmú trpieť za niečo, čo nespôsobili,“ povedal predseda NR SR.

V rámci programu oficiálnej návštevy Rakúskej republiky predseda Národnej rady SR taktiež položil kyticu ku Pamätnej tabuli pri príležitosti založenia prvej Slovenskej národnej rady, dodáva tlačová správa NR SR.

„Návšteva u predsedu rakúskeho parlamentu, svojou atmosférou a obsahom rokovaní potvrdila vysokú mieru priateľstva medzi oboma krajinami," podelil sa Peter Pellegrini na svojom facebookovom profile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: NR SR, Foto: Peter Pellegrini na návšteve Rakúska. (facebook P. Pellegrini)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies