Jaroslav Naď rokoval s guvernérom amerického štátu Indiana. Na čom sa dohodli?

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 08:05 • 2 min
Jaroslav Naď rokoval s guvernérom amerického štátu Indiana. Na čom sa dohodli?

BRATISLAVA - Minister obrany SR v utorok privítal v priestoroch rezortu obrany guvernéra Erica Holcomba. Rozprávali sa o Ukrajine, posilnení východnej hranice NATO, ale aj o ďalších dôležitých témach, ktoré nás spájajú.

slovakia

left justify in out

Diskutovali aj o otázkach slovensko-americkej bilaterálnej spolupráce, a to konkrétne o možnostiach prehlbovania spolupráce medzi SR a štátom Indiana. „Veľmi si vážime príspevok USA do vznikajúcej mnohonárodnej bojovej skupiny NATO eFP na Slovensku i odhodlanie americkej strany pri posilňovaní východného krídla aliancie,“ povedal minister Naď.

 

 

V rámci bilaterálnej spolupráce s USA šéf rezortu obrany ocenil najmä americkú asistenciu a pomoc pri vzdelávaní a výcviku príslušníkov OS SR, ako aj materiálnu pomoc a poradenské služby prostredníctvom rôznych programov a fondov. Zároveň vyzdvihol dlhodobú podporu Národnej gardy štátu Indiana pri transformačnom procese slovenských ozbrojených síl.

 

Prečítajte si tiež: Minister obrany uviedol, že na modernizáciu ozbrojených síl išlo vlani vyše 564 miliónov eur

 

„Spojené štáty považujeme za nášho strategického partnera a naším cieľom je posilniť náš vzťah na bilaterálnej úrovni, ako aj v rámci aliancie. K tomu, samozrejme, patrí aj naša bilaterálna spolupráca s Národnou gardou štátu Indiana, ktorá má nielen svoju históriu, ale dlhodobo sa tiež drží na vynikajúcej a vysoko kvalitnej úrovni. Prioritou SR je preto v tejto úzkej spolupráci naďalej pokračovať,“ uviedol minister Naď.

 

 

Obe strany tiež identifikovali ďalšie oblasti pre rozvoj spolupráce. Ide napríklad o možnú pomoc štátu Indiana pri zabezpečovaní zázemia pre utečencov z Ukrajiny na území Slovenska či odborné kurzy a školenia pre slovenských profesionálov so zameraním na rádiovú komunikáciu a spôsobilosti potrebné pri zaistení východnej hranice SR.

 

Možno vás zaujme: Ako dopadne odvolávanie Romana Mikulca? Sme rodina a SaS vyložili karty na stôl!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona