Peskov: Putin nesúhlasí s možnou mierotvornou misiou na Ukrajine

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 17:46 • 2 min
Peskov: Putin nesúhlasí s možnou mierotvornou misiou na Ukrajine

MOSKVA - Moskovský Kremeľ dnes oficiálne poprel vyhlásenie Kyjeva, že Rusko údajne súhlasí s prítomnosťou mierových zborov v oblasti ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil, Moskva sa domnieva, že kým nie sú splnené všetky minské protokoly a ich konkrétne body, "je absolútne nesprávne" prichádzať s akýmikoľvek ďalšími otázkami "vrátane tej o mierových zboroch".
     

Uviedol, že Rusko "nikdy nevystupovalo proti návrhu ohľadom mierotvorcov", ale upozornil, že súhlas s ich misiou na východe Ukrajiny nemôže dávať ani Rusko ani žiadne iné krajiny, ale "v prvom rade to musia urobiť zainteresované strany - Kyjev a Donbas". Peskov dodal, že v súčasnosti musí svoju misiu splniť Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.
     

Peskov reagoval na informáciu, ktorú vo štvrtok zverejnila kancelária ukrajinského prezidenta. Podľa nej ruský prezident Vladimir Putin počas štvrtkového telefonického rozhovoru v tzv. normandskom formáte údajne pripustil možnosť rozmiestnenia mierotvornej misie v Donbase. 
     

Ukrajinský prezident Petro Porošenko opakovane poukazuje na nutnosť vyslať na východ Ukrajiny medzinárodné mierové sily. Predstavitelia samozvaných republík v Donbase však jeho návrh odmietajú.  
     

Kremeľ dnes informoval, že počas štvrtkového telefonátu sa Porošenko s Putinom a ich francúzskym kolegom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou zhodli, že pri presadzovaní prímeria na východe Ukrajiny bol dosiahnutý "určitý pokrok". Konštatovali tiež, že je nutné pokračovať v odsune ťažkých zbraní z demarkačnej čiary.
     

Napriek dohode o prímerí strety medzi vládnymi vojakmi a proruskými separatistami neutíchajú, pričom obe strany konfliktu sa navzájom obviňujú z porušovania dohody o zastavení paľby. Za posledných 24 hodín si tieto incidenty vyžiadali životy dvoch vládnych vojakov a dvoch zranených. Situácia v oblasti je podľa vládnej armády nepokojná, ale pod kontrolou. 
     

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol vlani na jar a odvtedy si vyžiadal vyše 6000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies