Personálne zemetrasenie vo Volkswagene spojené s dieselgate stále pokračuje

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 14:00 • 2 min
Personálne zemetrasenie vo Volkswagene spojené s dieselgate stále pokračuje

ŽENEVA - Ani 18 mesiacov po prepuknutí škandálu dieselgate Volkswagenu (VW) sa personálne zemetrasenie v ňom nezastaví. Jeho koniec je v nedohľadne. Uviedol to predseda dozornej rady VW Hans Dieter Pötsch.

slovakia

left justify in out

"Počet zodpovedných osôb za škandál je zrejme väčší, než sa doteraz predpokladalo", Pötsch to povedal v Ženeve v pondelok (6. 3.), kde sa zúčastňuje na jarnom autosalóne.

 

Americké úrady požiadali vedenie VW, aby ešte nevyvodzovalo dôsledky voči všetkým manažérom zodpovedným za škandál, lebo by sa mohol ohroziť úspech vyšetrovania. Preto sa s termínom začiatku súdu v Detroite, stanovený na 10. marca, predbežne končí jedna jeho fáza.

 

"Predpokladá sa, že sa dôsledky ešte vyvodia proti viacerým ďalším osobám,“ dodal Pötsch. Doteraz prišli o miesto viac ako dva tucty manažérov. Sú na nútenej dovolenke.

 

Samotný koncern má až po stanovení začiatku procesu proti nemu, prístup k materiálom kancelárie Jones Day, poverenej objasnením škandálu.

 

Vedenie VW odhaduje, že sa samotná firma do konca roka dopracuje ku koreňom, ako vznikol nápad montovať do áut s dieselovým motorom počítačový program, ktorý na testoch sfalšuje množstvo škodlivín vo výfukových plynoch.

 

Koncern si podľa Pötscha rezervoval 22,6 miliardy eur na zaplatenie pokút a odškodnenie svojich zákazníkov v Spojených štátoch a na celom svete. Suma by mala byť dostatočná na krytie všetkých pohľadávok poškodených.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies