Verejné vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora sa začne už vo štvrtok

NETKY.SK • 10 November 2020, 12:06 • 2 min
Verejné vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora sa začne už vo štvrtok

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) bude vypočúvať kandidátov na generálneho prokurátora na 44. schôdzi výboru, teda vo štvrtok 19. a v piatok 20. novembra.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdil poslanec NR SR a predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). Uchádzači budú pred poslancov prichádzať v abecednom poradí.

 

Štyria vystúpia 19. novembra a traja 20. novembra. Samotná voľba generálneho prokurátora sa v parlamente uskutoční na novembrovej schôdzi, ktorá sa začína 24. novembra.

 

O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. Medzi uchádzačmi sú Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta, Juraj Kliment, Maroš Žilinka, Ján Hrivnák a Tomáš Honz. 

 

Vypočutie kandidátov bude verejné
Ako uviedol Vetrák, predpokladom je, že vypočutie bude v rovnakom režime ako naposledy, malo by byť teda verejné. Pred výborom sa navrhnutý uchádzač predstaví, pričom zhrnie základné body koncepcie riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry na Slovensku.

 

Zároveň vysvetlí dôvody, prečo sa uchádza o funkciu generálneho prokurátora a stručne predstaví aj svoje pracovné skúsenosti, publikačnú činnosť, účasť na prednáškach a najvýznamnejšie dosiahnuté pracovné úspechy. Predstavovanie by malo trvať približne 15 minút.

 

Uchádzači budú odpovedať na otázky

Po úvodnom vystúpení bude uchádzač odpovedať na otázky členov ústavnoprávneho výboru, prezidentky SR Zuzany Čaputovej, prípadne jej zástupcu, ako aj poslancov NR SR. Na každú odpoveď bude mať kandidát približne päť minút.

Milan Vetrák na otázku, či je v koalícii zhoda na kandidátovi na generálneho prokurátora, odpovedal, že sa rozhodli ponechať všetkým nominantom rovnakú šancu odprezentovať svoje profesionálne predpoklady na verejnom vypočutí.

 

„Grilovanie bude prísne, neraz pre kandidátov nepríjemne, ale jeho výsledkom bude preverenie odborných i morálnych vlastností kandidátov a vybratie toho najlepšieho. Toho, ktorý bude najbližších sedem rokov spoločne s novým špeciálnym prokurátorom zásadným spôsobom určovať úspešnosť boja proti korupcii a organizovanému zločinu,“ uzavrel.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, aký kandidáti sa uchádzajú o post generálneho prokurátora

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies