Personál bojnickej nemocnice nie je s odpoveďou ministra na petíciu spokojný

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 12:21 • 2 min
Personál bojnickej nemocnice nie je s odpoveďou ministra na petíciu spokojný

BOJNICE - Požiadavkám petičného výboru, aby bola Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach zaradená do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a presunutá pod zriaďovateľskú pôsobnosť Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, minister zdravotníctva Viliam Čislák nevyhovel. Personál nemocnice s jeho odpoveďou nie je spokojný, za svoje požiadavky však bude ďalej "bojovať".

slovakia

left justify in out

Rezort zdravotníctva, ako informovala jeho hovorkyňa Martina Šoltésová, nevidí dôvod na zaradenie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Aj v iných krajoch, nielen v Trenčianskom, je v koncovej sieti zaradený len jeden poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach je nepretržite päť rokov zaradená v tzv. pevnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. K júlu 2011 bola v tejto nemocnici zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne urobená optimalizácia siete, a to uzatvorením onkologického oddelenia vzhľadom na to, že na oddelení poskytoval zdravotnú starostlivosť len jeden lekár s príslušnou špecializáciou," ozrejmila.

 

MZ SR rovnako neplánuje presunúť NsP do svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. "Bojnická nemocnica je príspevková organizácia s právnou subjektivitou, ktorej pôvodným zriaďovateľom bolo MZ SR. Od 1. januára 2003 nemocnica prešla do zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK)," dodala Šoltésová.

 

Požiadavky nemocnice boli zhrnuté v šiestich bodoch, podľa primárky oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny NsP v Bojniciach Márie Šramkovej boli v odpovedi ministra zhodnotené "tak administratívne". "Niektoré boli veľmi zjednodušené a z niektorých odpovedí som bola prekvapená, hlavne čo sa týka takého nevyváženého stavu koncovej siete. Poukazovali na Trnavský kraj, ale 20 minút od Trnavy je Bratislava, ktorá má viac nemocníc. Zase krajská nemocnica v Trenčíne nemá neurochirurgiu, nemá kardiochirurgiu," reagovala. Bojnická nemocnica okrem iného poukazovala tiež na veľkosť a priemyselný charakter regiónu, vojenské cvičenia.

 

"Robíme veľký obrat za málo peňazí. Ako môžeme potom splácať dlhy, keď vlastne ani za tú robotu, ktorá sa tu robí a robí sa jej veľa, nie sú dostatočné platby? To nie je tým, že by sme chceli niečo navyše, už dlhodobo je tá nemocnica podfinancovaná a už dávno jej treba pomôcť. To nie je pomoc zdravotníkom, to je pomoc tomuto regiónu," zdôraznila Šramková.

 

Členovia petičného výboru nemocnice sa začiatkom februára stretli aj so šéfom rezortu zdravotníctva na rokovaní v Bratislave, zároveň na ministerstve odovzdali petíciu, ktorú podporilo viac ako 30.000 ľudí z regiónu hornej Nitry. Na tomto rokovaní mal minister podľa primárky na popud predsedu TSK Jaroslava Bašku prisľúbiť aj pomoc pri oddlžení nemocnice voči Sociálnej poisťovni. "Minister prisľúbil určitý splátkový kalendár a tým by sa otvorila cesta príchodu zdrojov z Európskej únie do našej nemocnice," dodala primárka.

 

Členovia petičného výboru i personál nemocnice plánuje opätovne sa obrátiť s prosbou o pomoc pri riešení situácie na starostov obcí a primátorov miest, ako aj na poslancov TSK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies