Čínske vozidlo už zanecháva prvé stopy na odvrátenej strane Mesiaca

NETKY.SK • 4 Január 2019, 12:11 • 2 min
Čínske vozidlo už zanecháva prvé stopy na odvrátenej strane Mesiaca

PEKING - Čínske lunárne vozidlo Nefritový králik 2 už jazdí po mäkkom povrchu odvrátenej strany Mesiaca a zanecháva na ňom stopy. Včera o 22.22 h pekinského času sa z rampy čínskeho pristávacieho telesa Čchang 4 pohlo po mäkkom mesačnom povrchu. Táto jazda sa začala 12 hodín po tom, čo na odvrátenej strane Mesiaca prvýkrát v dejinách skúmania vesmíru pristála nejaká sonda. V dnešných hodinách o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečného systému a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre. Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné vidieť zo Zeme a ľudovo je nazývaná temná strana preto, že je pomerne neznáma, a nie preto, že na ňu nedopadá slnečné svetlo.

 

Prvé zábery odvrátenej strany Mesiaca

 

"Tento veľký krok je rozhodujúci pre naše skúmanie vesmíru a jeho dobytie. Je to malý krok pre sondu, ale veľký krok pre čínsky národ," povedal pre štátnu čínsku televíziu CCTV Wu Wej-žen, hlavný konštruktér Čínskeho programu výskumu Mesiaca (CLEP). 

 

 

Na privrátenú stranu, viditeľnú zo Zeme, poslali kozmické lode tri krajiny - USA, bývalý Sovietsky zväz a naposledy Čína. Avšak aktuálne pristátie na Mesiaci je úplne prvé na odvrátenej strane. Táto strana bola mnohokrát pozorovaná z obežnej dráhy Mesiaca, ale nikdy nie zblízka.

Najnovšia úspešná misia dokazuje, že Čína sa čoraz viac snaží vo vesmíre konkurovať a vyrovnať sa Spojeným štátom, Rusku aj Európe - a zo širšieho hľadiska sa zároveň snaží upevniť si postavenie ako regionálna a celosvetová veľmoc.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Karthik Naren 🌏கார்த்திகேயன்🌟🚀 (@n.k_k_n),

 

Lunárne vozidlo (rover) Nefritový králik 2 má šesť kolies, ktoré majú všetky pohon, takže vozidlo môže ďalej fungovať, aj keď sa mu jedno koleso pokazí. Môže prekonať terén až s 20-stupňovým kopcom alebo po prekážke vysokej do 20 centimetrov. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies