Pereira možno zmení 151 rokov staré pravidlo o striedaní

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 11:13 • 2 min
Pereira možno zmení 151 rokov staré pravidlo o striedaní

RIO DE JANEIRO - Prípad uruguajského futbalistu Álvara Pereiru na majstrovstvách sveta v Brazílii spustil debatu o zavedení dočasného striedania. Stredopoliar juhoamerického tímu v stretnutí s Anglickom išiel do sklzu a anglický stredopoliar Raheem Sterling ho trafil kolenom do oblasti spánkov na hlave.

slovakia

left justify in out

Pereira zostal bezvládne ležať na trávniku a spoluhráči rýchlo volali lekársku pomoc, keďže vyzeral byť v bezvedomí. Po krátkom ošetrení sa zjavne otrasený neisto postavil na nohy, ale keď tímový lekár naznačil striedanie, bojovne si vynútil zotrvanie na trávniku. Tréner Óscar Tabárez ho nechal dohrať zápas s otrasom mozgu.

 

 

Situáciu ihneď kritizovala Medzinárodná federácia profesionálnych futbalistov (FIFPro). Poukázala na ohrozenie hráčovho zdravia a navrhla zmenu pravidiel tak, aby hráč s podozrením na vážnejšie zranenie mohol dočasne vystriedať, kým lekár určí presnejšiu diagnózu. Pravidlo o nezvratnom striedaní kráča vo futbale platí 151 rokov. 

 

"Doktorovi medicíny by malo trvať 10 - 15 minút na stanovenie diagnózy otrasu mozgu, príznaky sa môžu prejaviť aj neskôr. Tím zraneného hráča by nemal byť znevýhodnený, pretože ide o jeho zdravie a bezpečnosť, preto vyzývame na hľadanie riešenia," uviedla FIFPro. 

 

Šéf lekárskej komisie FIFA Michel D'Hooghe kritizoval postup uruguajského realizačného tímu: "Priznávam, nebol som z tej situácie nadšený." Nevýhodou návrhu FIFPro je podľa neho riziko vychladnutia svalstva hráča, ktorý vypadne z herného rytmu. To by mohlo viesť k ďalším zraneniam. "V budúcnosti sa tým budeme zaoberať," sľubuje D'Hooghe. Väčší dôraz kladie na zavedenie jasných pravidiel, ako sa má postupovať v prípade podozrenia na otras mozgu. Terajšie smernice lekári nedodržiavajú. "Myslím si, že je čas na krok dopredu, zo smernice by sa malo stať pravidlo. Urobíme to," vyhlásil. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies