Ceny nehnuteľností na Slovensku medziročne poklesli, zlacňovanie sa však výrazne pribrzdilo

NETKY.SK • 28 Február 2024, 11:49 • 2 min
Ceny nehnuteľností na Slovensku medziročne poklesli, zlacňovanie sa však výrazne pribrzdilo

BRATISLAVA - Ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022. Nehnuteľnosti určené na bývanie boli síce na konci roka drahšie o 2,1 percenta v porovnaní s letom, avšak v medziročnom porovnaní sa predávali lacnejšie o 1,1 percenta.

slovakia

left justify in out

Dôvodom bolo znižovanie cien nových bytov a domov. Rozkolísaný vývoj cien zaznamenal Štatistický úrad SR v regiónoch Slovenska, najmä pri starších nehnuteľnostiach. Ceny existujúcich nehnuteľností zdynamizovali rast z predošlého štvrťroku, ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022.

V referenčnom medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty stále o 1,1 percenta nižšie sumy ako v rovnakom období roka 2022.

Zlacňovanie však v porovnaní s letom výrazne pribrzdilo. Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, nové nehnuteľnosti už tretí štvrťrok v rade za ceny približne o 4 percentá nižšie ako pred rokom. V porovnaní s priemerom roka 2010 boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 83,2 percenta.

Z regionálneho hľadiska ceny nehnuteľností medzikvartálne vzrástli v 7 spomedzi 8 krajov SR, najvýraznejšie o 3,9 percenta v Bratislavskom kraji. Lacnejšie sa predávali len v Nitrianskom kraji.

Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny medzikvartálne stúpli v 6 z 8 regiónov Slovenska, najdynamickejšie v Banskobystrickom kraji takmer o 7 percent. Mierne zlacňovanie z predošlého obdobia pretrvalo v Prešovskom a Trenčianskom kraji.

Nové nehnuteľnosti zdraželi vo viacerých krajoch

Nové nehnuteľnosti v porovnaní s letom v 5 krajoch zdraželi, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji o 6 percent. Pokles cien nových domov a bytov sa prejavil v Banskobystrickom, Trnavskom a najviac o 7,5 percenta v Nitrianskom kraji.

Naďalej však boli ceny nehnuteľností vo väčšine regiónov nižšie ako pred rokom, výnimkou boli len Nitriansky a Trnavský kraj.

Zásadnejšie medziročné poklesy sa odzrkadlili najmä pri nových nehnuteľnostiach, až v piatich krajoch to bolo o viac ako 5 percent.

Najvýraznejší pokles nových domov a bytov o 9 percent bol v Banskobystrickom kraji. Výrazne lacnejšie ako pred rokom sa predávali novostavby aj v Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / Štatistický úrad SR, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies