Boh nenávidí rasizmus

NETKY.SK • 9 Jún 2020, 06:48 • 2 min
Boh nenávidí rasizmus

Viera v Boha nie je niečo, čo sa prejavuje pasívne. Keď raz Boh vstúpi do srdca človeka, zmení ho to. Nie, kresťan dokonalý nebol, nie je a ani nikdy nebude. Napriek tomu nie je možné hlásiť sa k viere a zaujať rovnaký postoj, aký má spoločnosť. Nie je možné byť veriaci a súčasne rasista.

slovakia

left justify in out

Nenechalo ho to chladným
Situácia, ktorá sa najmä v zahraničí vyhrocuje a naberá extrémnu temnotu, nenecháva chladným ani amerického pastora Ricka Warrena. Biblia dáva poučenie, že ten, kto nasleduje najvyššieho, nemá byť ľahostajný voči dianiu. Pravdaže, spravodlivosť sa nemá dosahovať prostredníctvom násilia, ale ústa majú byť otvorené, rovnako ako oči, aby neprehliadali neprávosť a nenávisť.

 

Pastor Rick Warren reaguje na diskrimináciu a prináša kázeň, ktorej ústrednou témou je vzájomný rešpekt.
 

 

Týka sa to každého
Hoci je idea zameraná najmä na rasizmus, zamyslieť sa nad ňou by nebolo na škodu pre nikoho. Problém, ktorý vyvstáva, sa týka uprednostňovania osôb ako takého. Je to zvýšená sympatia voči bohatému a znížená voči chudobnému. Je to úcta k tomu, kto má vyhovujúce oblečenie a neúcta k tomu, kto sa vraj oblieka nevhodne. Je to tolerovanie toho, kto má také isté náboženstvo, ale opovrhnutie tým, kto ho nemá. Rick Warren preto udáva štyri príčiny, prečo je z Biblického hľadiska také niečo neprípustné.
 

img

 

Taký bol plán
Boh nenávidí uprednostňovanie osôb, pretože je to v protiklade s tým, čo naplánoval. Rozvrhol stvorenie tak, aby vo svete vládla dostatočná odlišnosť. Bolo by to neskutočne nudné miesto, ak by sa o slovo hlásila rovnakosť a ak by neexistovala nijaká odchýlka. Navyše je to arogancia, pretože ktokoľvek odsudzuje na základe vzhľadu, obviňuje Boha z toho, že urobil chybu.
"Je tu len jedna rasa, tá ľudská. Na tom záleží."

 

Nie je to múdre
Uprednostňovanie kohokoľvek je ignorantstvo a absolútne neporozumenie toho, čo Boh zamýšľal. Je to chodenie v slepote a absencia múdrosti. Múdrosť pochádzajúca z neba neposudzuje.
 

img

 

Neposlušnosť

Uprednostňovanie je neposlúchnutie prvého a najväčšieho prikázania. V ňom sa hovorí, že človek má milovať Boha a svojho blížneho tak ako seba samého.
 

Je to hriech
Z toho vyplýva, že je to hriech. Kto prejavuje rasistický sklon, dopúšťa sa vážneho prehrešku.
 

Kľúč

Kazateľ si uvedomuje, že jeden príhovor nestačí a že je to len akési nahliadnutie do témy, že je to prvý krok na dlhej ceste. Poskytuje však aj kľúč, pretože postoja, ktorý uprednostňuje, sa dá zbaviť. Sám to nedokáže nikto, je na to potrebná spolupráca s Bohom.
"Musíme sa naučiť hľadieť na ľudí tak ako na nich hľadí Boh."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona