Penta kúpila stávkový biznis v Rumunsku, chce využiť potenciál tamojšieho obyvateľstva

NETKY.SK • 15 September 2015, 14:02 • 2 min
Penta kúpila stávkový biznis v Rumunsku, chce využiť potenciál tamojšieho obyvateľstva

PRAHA - Investičná skupina Penta Investments ovládla rumunské herné a stávkové spoločnosti Bet Active a Bet Zone. Tie začnú pôsobiť pod značkou Fortuny. Česká stávková dvojka však firmy nebude vlastniť, len im prepožičia značku. Informoval o tom portál idnes.cz.

slovakia

left justify in out

Cenu transakcie obe strany odmietli komentovať. Pod značku Fortuny by sa tak malo v priebehu niekoľkých dní dostať 600 kamenných pobočiek v Rumunsku, rovnako ako tamojšie herné webové stránky. "V porovnaní s Českou republikou má Rumunsko približne dvojnásobný počet obyvateľov. A zároveň veľmi silný potenciál pre rozvoj nielen športového stávkovania, ale aj on-line hrania," uviedol hovorca Penty Ivo Mravinac.

 

Na prvý pohľad však zarazí zložitá štruktúra obchodu. Neexpandovala totiž priamo Fortuna, ale jej väčšinový vlastník. Dôvodom je, že Fortuna má za sebou náročné obdobie. Vysoké náklady na nový herný systém a celkovú transformáciu firmy, rovnako ako obchodná vojna o manipulačný poplatok na Slovensku jej v 1. polroku zrazili zisk na polovicu. Hodnota akcie firmy tento rok padla o 40 %.

 

Veľké náklady spoločnosť očakáva aj v najbližších mesiacoch, navyše čoskoro jej zisky môže ešte viac skresať vyššie zdanenie lotérií v Česku. "Fortuna sa v tejto chvíli plne sústredí na implementáciu novej stratégie vrátane prípravy novej technologickej platformy. Poskytnutím značky nemusí do Rumunska investovať peniaze ani ľudské zdroje. A Penta má s rozjazdom nových projektov bohaté skúsenosti," vysvetľuje Mravinac. Pre Fortunu tak ide o bezbolestnú šancu, ako posilniť postavenie svojej značky aj na ďalších trhoch, avšak bez investičného rizika. Náklady ponesie materská Penta, ktorá sa na rozdiel od Fortuny nemusí zodpovedať stovkám drobných akcionárov. Stačí, keď sa dohovorí päť majiteľov. V prípade Fortuny má hlavné slovo český partner Marek Dospiva.

 

Zároveň však musí zabudnúť na priame zisky z tamojšieho biznisu. Fortune z Rumunska pritečú peniaze z prenájmu licencie, nie z podaných stávok. Koľko to bude, nechce Penta ani Fortuna komentovať.

Švédsky šéf Fortuny Per Widerström si dohodu s Pentou pochvaľuje. "Licencia ochrannej známky nám otvára dvere k ďalšej spolupráci v oblasti viackanálového kurzového stávkovania a hrania v Rumunsku a výborne zapadá do našej stratégie stať sa jednotkou na regulovanom trhu kurzového stávkovania a hrania v strednej a východnej Európe," uviedol Widerström vo vyhlásení pre investorov.

 

Zástupcovia Penty zatiaľ nechcú hovoriť o očakávaných tržbách. Ich zámer však podľa ich slov uľahčila aj nová rumunská legislatíva, ktorá podnikania v tejto oblasti sprehľadnila. Už predtým patrilo Rumunsko k najviac liberálnym trhom z hľadiska hrania na internete a umožňovalo tiež prítomnosť zahraničných firiem z EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies