Pellegrini: Chceme, aby vzdelávacie programy boli upravené podľa potrieb praxe

NETKY.SK • 25 September 2014, 12:31 • 2 min
Pellegrini: Chceme, aby vzdelávacie programy boli upravené podľa potrieb praxe

BRATISLAVA - Na dnešnej Konferencii o strategických trendoch v oblasti informačných technológií (IT) v Bratislave, odštartovala svoju kampaň zameranú na podporu vzdelávania v tejto oblasti na školách Národná koalícia pre digitálne povolania. Asociácia chce prezentovať na videách na internete IT celebrity Slovenska, ich úspechy a pritiahnuť tak záujem mladých o štúdium IT technológií.

slovakia

left justify in out

"Keďže máme medzi sebou, odhadujem, okolo 20 úspešných ľudí, verím že sa nebudú báť a pristúpia prezentáciou svojich úspechov k tomuto projektu. Chceme o nich natočiť motivačné videá také, ktoré mladých nadchnú," vyzval prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský. 

 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini ako líder asociácie vyjadril presvedčenie, že táto iniciatíva IT Asociácie Slovenska bude pre všetkých prínosom .

 

"Vy by ste tu dnes mohli stáť pred bránami škôl so založenými rukami a kritizovať, čo z nich vychádza. A to je extrémne drahé tak pre nás, ako pre štát, pretože míňame peniaze a produkujeme niečo, čo nie je uplatniteľné na trhu a bolo by to drahé aj pre vás, pre IT firmy, pretože musíte investovať dodatočné zdroje, aby ste si preškolili tých, ktorých my sme nepripravili dostatočne pre potreby trhu práce," skonštatoval minister. "Preto som rád, že konečne si uvedomujú aj zamestnávatelia, že treba do tých škôl prísť a hovoriť s vedením a snažiť sa pomôcť im upraviť vzdelávacie programy tak, ako to v praxi potrebujete, pretože si tým šetríte peniaze a nám naozaj pomáhate a hlavne učiteľom, aby boli na tepe aktuálnej doby," povedal dnes pred špičkou odborníkov nadnárodných spoločností, ktoré na Slovensku podnikajú v oblasti IT.

 

Podľa Pellegriniho je nesmierne dôležitá nielen propagácia IT, ale aj spolupráca pri novelizácii a zmenách vzdelávacích programov na stredných odborných školách v rámci prípravy odborného a duálneho vzdelávania. "Chceme, aby ste si sami certifikovali a upravili vzdelávacie programy podľa vašich potrieb, a tým pádom školy budú vzdelávať vašich stredoškolských odborníkov presne podľa toho, ako ich potrebujete," povedal.

 

Odštartovaný národný program si podľa Pellegriniho žiada aj osvietených riaditeľov regionálnych škôl. "Riaditeľ má byť novátorom, ochotný s vami diskutovať. Takže tá cesta nie je len o ministerstve školstva a nejakom zákone. Ale je to o nás všetkých," skonštatoval minister.

 

Projekt sa spustí počas medzinárodného týždňa kódovania, kedy Microsoft na Slovensku predstaví produkt na školách.

 

"Programovací program ponúkneme školám, ktoré sa prihlásia. Priamo na pôde spoločnosti bude naša spoločnosť robiť reálne celoslovenské kolo týchto mladých kóderov. Na pôde základných a stredných škôl 50 stredoškoláčok z celého Slovenska prejde v spoločnosti programom Digigirls, aby sme im ukázali, že IT nie je len o mužoch a nie je len o programovaní," priblížila konkrétne záväzky spoločnosti Marcela Havrilová. Za najdôležitejší označila záväzok, ktorý sa týka učiteľov. "Ak ich nebudeme mať dobre pripravených, veľmi ťažko budeme nové technológie zavádzať do škôl," skonštatovala. Preto už v októbri spoločnosť spúšťa spoločne s Prírodovedeckou fakultou UK v Bratislave inkubátor kreatívnych učiteľov.

 

Najväčší hlad je po absolventoch IT technológií. Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Luboš Sirota  upozornil na potešujúci trend, kedy špičkoví ľudia si zakladajú skôr 'eseročky' a menej sa zaväzujú ako zamestnanci. Poukázal aj na migráciu pracovnej sily v tejto oblasti podnikania, kedy veľa IT odborníkov odchádza pracovať do Anglicka, Rakúska, Nemecka a do SR prichádzajú odborníci z Rumunska a Bulharska a hlásia sa už aj záujemcovia z Ukrajiny.

 

"Reálne potreby našich firiem sú 3000 až 4000 odborníkov na IT, z toho okolo 60 % potrebujú firmy v Bratislavskom kraji a hlási sa len okolo 1000," odhadol Sirota. Program by preto podľa neho mal napomôcť tomu, aby sa dokázali potreby rozložiť na celé Slovensko. Prevaha, až 63 % absolventov, skončilo spoločenské vedy, čo Sirota označil za "šokujúce číslo". "Informatici v podstate nie sú nezamestnaní ľudia, dnes je ich na Slovensku vyše 2 % a prácu si vedia nájsť v priemere za 7 dní," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies