Nie všetky prírodné kúpaliská v Bratislave tolerujú aj kúpanie psov

NETKY.SK • 6 August 2019, 13:35 • 2 min
Nie všetky prírodné kúpaliská v Bratislave tolerujú aj kúpanie psov

BRATISLAVA - Psíčkari v hlavnom meste Slovenska si musia dávať veľký pozor. V prírodných kúpaliskách v Bratislave majú totiž psy zakázané sa kúpať. Týka sa to najmä kúpaliska Draždiak v mestskej časti Petržalka, Štrkovec a Zlaté piesky v Ružinove alebo jazera Kuchajda v Novom Meste. Zákaz však myslel aj na našich štvornohých priateľov.

slovakia

left justify in out

Majitelia psov však môžu využiť niekoľko prírodných kúpalísk, ktoré nemajú oficiálny štatút kúpaliska a je povolené, aby v nich plávali aj psy.

 

img

Pre mestskú časť Ružinov, kde sa nachádzajú jazerá Štrkovec a Zlaté piesky, platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) z roku 2015, podľa ktorého je vstup so psom do vodných plôch zakázaný, okrem prípadov, keď to prevádzkový poriadok vlastníka, nájomcu alebo správcu dovoľuje.

 

"V tomto istom VZN je explicitne uvedené, že vstup so psom do vodnej plochy Štrkoveckého jazera je zakázaný. Prevádzkový poriadok Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) dokonca uvádza, že počas sezóny, teda od 1. mája do 30. septembra, je psom a iným zvieratám úplne zakázaný vstup do areálu," uviedla hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Peaceful coexistence 🙂🦆🦢 #strkoveckejazero #babyswans #ducklings

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Szabó (@szabo.kipi),


Rovnaké pravidlá platia aj pre kúpalisko Kuchajda. "Prevádzkový poriadok areálu Kuchajda zakazuje vodiť psy do areálu po celý rok, teda zakazuje aj kúpenie psov v jazere," uviedol Ján Borčin z miestneho úradu v mestskej časti Nové Mesto. Vstup do petržalského Draždiaku je taktiež pre psy celoročne zakázaný. Majiteľov na to upozorňujú tabule pri jazere. Petržalka ale ponúka psičkárom alternatívu. "Majitelia psov môžu využívať napr. Malý Draždiak alebo Chorvátske rameno, kde zákaz kúpania psov neplatí," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DOMINIKA🖤 (@__domi__nika__),


"Čo sa týka vajnorských jazier tie nie sú zaradené do zoznamu prírodných kúpalísk. Nakoľko jazerá nie sú kúpaliskami, nie je zakázaný prístup psov do vody, ako aj napríklad pri Dunaji, slepých ramenách či vodných nádržiach. Zdravotnú nezávadnosť vody síce kontroluje Úrad verejného zdravotníctva, no kúpanie je na vlastnú zodpovednosť," povedal Igor Kňazovický z miestneho úradu vo Vajnoroch.

 

img


Podobná situácia je aj na Rusovskom jazere, kde ale mestská časť odporúča využiť pre psy vedľajšie jazero. "Vzhľadom na skutočnosť, že jazero v letných mesiacoch využíva veľké množstvo ľudí a niektorí kúpanie psov nedokážu tolerovať, odporúčame majiteľom psov, zájsť s ním do blízkeho menšieho jazera, tzv. psačáku," uviedla Anna Gabrišová z oddelenia životného prostredia v mestskej časti Rusovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies