Minister Juraj Blanár rokoval na dvojdňovom zasadnutí šéfov diplomacií krajín NATO

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 08:07 • 2 min
Minister Juraj Blanár rokoval na dvojdňovom zasadnutí šéfov diplomacií krajín NATO

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie rokovali 3. a 4. apríla 2024 v bruselskej centrále NATO o prípravách júlového samitu Aliancie vo Washingtone, posilňovaní kolektívnej obrany, pomoci pre Ukrajinu a prehĺbení spolupráce s partnermi z indo-pacifického regiónu. Slovenskú delegáciu viedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

slovakia

left justify in out

V rámci prvého dňa šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že NATO sa nesmie stať priamym účastníkom vojnového konfliktu Ruska a Ukrajiny. „Prioritou musí byť snaha o dosiahnutie mieru v súlade so základnými princípmi Charty OSN. Naše aktivity by mali vychádzať priamo z Článku 1 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o mierových prostriedkoch, nie použití sily,“ uviedol J. Blanár. Spojencom zároveň deklaroval, že Slovensko si plní svoje aliančné záväzky a upozornil aj na investíciu SR vo výške 100 miliónov eur, ktorú vláda vyčlenila koncom vlaňajška na akceleráciu výroby slovenského obranného priemyslu. V roku 2023 však nebola v rámci NATO započítaná do obranných výdavkov štátu, SR ju započíta v tomto roku.

Na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina, ktoré sa konalo v druhý deň rokovania ministrov, informoval ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba o pokroku v reformných procesoch nevyhnutných pre integráciu Ukrajiny do euroatlantických štruktúr. „Dôležité a potrebné je, aby Ukrajina pokračovala v reformách, akokoľvek sú zložité,“ zdôraznil po zasadnutí Juraj Blanár a partnerov  informoval o podpore Slovenska pre mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pripomenul tiež, že konanie ruských prezidentských volieb na území Ukrajiny je porušením medzinárodného práva. „Potvrdil som, že Ukrajine budeme naďalej pomáhať humanitárne a nesmrtiacim vybavením. Slovensko sa stalo súčasťou odmínovacej koalície, Ramsteinského formátu, kde sa budeme snažiť po boku ďalších krajín aj mimo Európskej únie významne pomáhať v odmínovaní územia Ukrajiny,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie. V prípade avizovaného fondu NATO na podporu Ukrajiny je podľa neho potrebné najprv dôkladne pripraviť diskusiu, ktorá by mala dohodu sfinalizovať na júlovom washingtonskom samite: „K samotnému fondu je v prvotnej fáze návrhov v tejto chvíli predčasné sa vyjadrovať.“ Slovenská vláda naďalej nebude poskytovať svojmu východnému susedovi vojenskú pomoc zo zásob Ozbrojených síl SR mimo iniciatív týkajúcich sa nesmrtiacich technológií. Ako minister uviedol, Slovensko ponúka spoluprácu vo viacerých projektoch, o ktorých budú na spoločnom zasadnutí v Michalovciach rokovať zástupcovia slovenskej a ukrajinskej vlády budúci týždeň. „Chceme byť bránou pre budúcu obnovu Ukrajiny po skončení tohto vojnového konfliktu, čo pevne verím, že bude čím skôr,“ priblížil minister J. Blanár.

Ministri členských štátov Aliancie rokovali v závere dvojdňového programu so šéfmi diplomacií Indopacifickej štvorky (Austrália, Japonsko, Južná Kórea, Nový Zéland) o spolupráci s NATO za účasti vysokého predstaviteľa Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella. Spoločne akcentovali potrebu dodržiavania medzinárodného práva, vyjadrili podporu Ukrajine, ale i zámer pomôcť pri jej povojnovej obnove a rekonštrukcii.

K voľbe nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie SR pristupuje konštruktívne. V tejto súvislosti už prebehli rokovania s relevantnými kandidátmi. Slovensku záleží na tom,ako budú vo víziách jednotlivých kandidátov reflektované záujmy východného krídla Aliancie. „Očakávali sme viac empatie k požiadavkám týchto krajín, pretože práve štáty Bukureštskej deviatky sú exponované a priamo susedia s Ukrajinou,“ povedal minister J. Blanár s tým, že v otázke podpory záujmov východného krídla NATO sa zhodli aj partneri z Poľska, Maďarska a Rumunska. Minister J. Blanár pripomenul, že pre Slovensko je mimoriadne dôležitá téma protivzdušnej obrany:  „Momentálne nedokážeme chrániť svoj vzdušný priestor sami, keďže bývalé vlády odovzdali systém protivzdušnej obrany aj stíhačky na Ukrajinu.“

Súčasťou dvojdňového stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO bolo aj slávnostné podujatie pri príležitosti 75. výročia podpisu Severoatlantickej zmluvy.„Nielen história, ale každý ďalší deň nám dáva jasne najavo, že mier nie je samozrejmosťou. Chcem sa poďakovať všetkým spojencom, ktorí prispeli a prispievajú k našej kolektívnej obrane a bezpečnosti,“ vyhlásil minister J. Blanár vo svojom vystúpení na slávnostnom ceremoniáli. V príhovore vyzdvihol význam členstva v Aliancii pre Slovensko, ktoré do NATO vstúpilo pred 20 rokmi, 29. marca 2004.„Toto rozhodnutie sa ukázalo ako zásadné pre zaistenie bezpečnosti našich občanov,“ pripomenul minister J. Blanár v kontexte vojnovej situácie v blízkosti hraníc Slovenska a pretrvávajúcich hrozieb terorizmu.

Počas pracovnej cesty v Bruseli požiadal ministra J. Blanára o stretnutie britský minister zahraničných vecí David Cameron. Partneri diskutovali o prípravách na washingtonský samit NATO v kontexte prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine a o možnostiach posilnenia vzájomnej spolupráce v ekonomickej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies