Pellegrini chce obnoviť diskusie o legislatívnych zmenách

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 16:12 • 2 min
Pellegrini chce obnoviť diskusie o legislatívnych zmenách

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) chce obnoviť diskusie o legislatívnych zmenách v kľúčových školských zákonoch.

slovakia

left justify in out

"Opäť zvolám všetky zúčastnené strany, ktorých sa dotýkajú tieto zákony," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády šéf rezortu školstva. Podľa toho, ako bude prebiehať diskusia, zváži, či niektoré návrhy prerobia.

 

Diskusiu o pripravovaných zmenách v školstve odštartoval ešte Pellegriniho predchodca Dušan Čaplovič (Smer-SD). Zámery, z ktorých chcel rezort pri úpravách v zákonoch vychádzať, poslal združeniam a organizáciám v školstve na pripomienkovanie. Zmeny však už Čaplovič presadiť nestihol, lebo po viac ako dvoch rokoch vo funkcii podal demisiu. "Nanovo obnovím diskusie o legislatíve, pretože aj v utorok na rektorskej konferencii som zistil, že nie všetko je ešte predrokované," povedal dnes Pellegrini. 

 

Rezort školstva pod Čaplovičovým vedením plánoval napríklad podľa materiálov na diskusiu meniť financovanie v školstve, odobrať časť peňazí súkromným školám, posilniť napríklad právomoci školskej inšpekcie pri vyraďovaní škôl zo siete či ustanoviť v zákone, že materské školy budú prijímať deti podľa svojich kapacitných možností, ktoré ale už niekoľko rokov nie sú dostačujúce, ale aj mnohé ďalšie zmeny. Šlo však len o zámery, ktoré ešte neboli spísané do paragrafovej formy návrhov noviel zákonov. Tie chceli po diskusii zverejniť na jeseň. Nový minister teraz hovorí, že diskusie o legislatívnych zmenách obnoví. "Urobíme všetko pre to, aby sme na jeseň otvorili vážnu diskusiu a začali predstavovať reálne kontúry nových legislatívnych zmien," povedal Pellegrini. Zmeny však majú podľa neho ešte čas aj po septembri 2014, pretože ich účinnosť väčšinou kopíruje začiatok školského roka, a teda september 2015 by stihli aj pri nejakom časovom posune. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies