Pellegrini a Érsek: Brusel bol tento týždeň úspešný pre slovenské predsedníctvo

NETKY.SK • 2 December 2016, 17:18 • 2 min
Pellegrini a Érsek: Brusel bol tento týždeň úspešný pre slovenské predsedníctvo

BRUSEL - Trojdňové zasadnutie Rady EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Bruseli vyústilo do viacerých úspešných záverov.

slovakia

left justify in out

Skonštatovali na dnešnej spoločnej tlačovej besede podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD), podpredseda Európskej komisie zodpovedný za jednotný digitálny trh Andrus Ansip a minister dopravy SR Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Za významný úspech tohtotýždňových rokovaní ministrov v Bruseli sa považuje schválenie dohody o odbúravaní bariér pri obchodovaní cez internet bez geografického blokovania (geoblokácia), ale aj dnešná dohoda členských krajín o zrušení roamingových poplatkov v roku 2017.

 

Významný pokrok členské štáty dosiahli aj v oblasti regulácie trhu so zasielaním balíkov cez hranice, čo má viesť k zníženiu cien v tejto oblasti, pri smernici o sprehľadnení pravidiel digitálnych kontraktov, tiež pri koordinácii orgánov pre ochranu spotrebiteľa ako aj v oblasti audiovízie, kde existujú plány na reguláciu platforiem na zdieľanie videí (YouTube, VIMEO) a ktorou sa zavádzajú povinné kvóty pre európsky obsah.

 

Pellegrini počas tlačovej besedy zdôraznil, že slovenské predsedníctvo v priebehu tohto týždňa v Bruseli okrem toho iniciovalo a schválilo tri dohody ministrov k novému plánu pre eGovernment, ku kybernetickej odolnosti Európy a k podpore využívania digitálnych technológií v rozvojovej politike.

 

Pellegrini za úspech nášho predsedníctva považuje aj skutočnosť, že Rada ministrov dnes schválila jednoduché financovanie projektov bezplatného wifi pripojenia na verejných miestach (WIFI4EU). V cieľovej podobe má byť do projektu pripojených okolo osem tisíc lokalít v EÚ, pričom podľa odhadov Európskej komisie sa vďaka prístupu zadarmo očakáva okolo 50 miliónov pripojení denne navyše voči bežnému prístupu na internet.

 

Slovenské predsedníctvo v rámci dnešných rokovaní predstavilo kompromis, aby sa minimálna rýchlosť bezdrôtového pripojenia nezačínala hneď na veľmi vysokých gigabitových rýchlostiach, čo malo byť jediným cieľom nariadenia. Dohoda o internete zadarmo pri rýchlosti od úrovni 30Mbps znamená, že sa do projektu WIFI4EU budú môcť zapojiť aj menej technologicky rozvinuté európske regióny.

 

Očakáva sa postoj Európskeho parlamentu a ak europoslanci odobria finančné krytie tohto programu, prvá výzva pre mestské samosprávy na zapojenie sa doň, bude vydaná v mesiacoch máj – jún 2017. Spustenie projektov sa očakáva do októbra 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies