Česká vláda nepredĺžila núdzový stav, ak sa tak nestane, mohli by prestať platiť núdzové opatrenia

NETKY.SK • 12 Február 2021, 10:56 • 2 min
Česká vláda nepredĺžila núdzový stav, ak sa tak nestane, mohli by prestať platiť núdzové opatrenia

Česká republika - Vláda neodobrila návrh na predĺženie núdzového stavu a tak zrejme zostane na svedomí a snahe občanov aby sa popasovali s v boji s pandémiou. Pretože bez núdzového stavu nemožno vyhlásiť takmer väčšinu núdzových opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasný núdzový stav v Českej republike platí len do 14. februára. Po včerajšom rokovaní vláda núdzový stav nepredĺžila, čo by mohlo znamenať, že skončí i platnosť takmer všetkých opatrení, vzhľadom k tomu, že tie je možné nariadiť len počas núdzového režimu.

 

img

 

"Je len otázkou času, kedy dôjde k postupnému zhoršeniu situácie a kedy by sme sa k núdzovému stavu museli vrátiť. Bude nás to akurát všetky stáť oveľa viac, a nielen peňazí," uviedol po jednom z rokovaní vlády Blatný s tým, že verí tomu, že sa kabinetu podarí nájsť zhodu s opozíciou.

 

img

 

No nepodarilo sa a česká Poslanecká snemovňa na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi neschválila vládny návrh na predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz a sociálna sieť Ministerstva zdravotníctva ČR zverejnila záznam z rokovania, ktorý možno vidieť nižšie.

 

 

Pričom vláde bolo už viackrát vytýkané opozíciou, že v Snemovni doteraz nebol predložený pandemický zákon, na základe ktorého by sa opatrenia schvaľovali. Vláda by tak nepotrebovala núdzový stav.

 

Bez núdzového stavu nemožno vyhlásiť napríkad zákaz nočného vychádzania, zatvorenie obchodov, zákaz vstupu na športoviská vonku i vo vnútri, zatvorenie fitness centier, stretávanie medzi rôznymi domácnosťami atď.

 

Ako uplatniť opatrenia bez núdzového stavu?

 

Existuje ešte jedna možnosť, ako nejaké zákazy uplatniť a to pomocou zákona § 69 o ochrane verejného zdravia, kde možno nariadiť niektoré zákazy. Napríklad zákaz alebo obmedzenie styku skupín fyzických osôb podozrivých z nákazy s ostatnými fyzickými osobami, najmä obmedzenie cestovania z niektorých oblastí a obmedzenie dopravy medzi niektorými oblasťami, zákaz alebo obmedzenie slávností, divadelných a filmových predstavení, športových a iných zhromaždení a trhov, uzavretie zdravotníckych zariadení jednodňové alebo lôžkovej starostlivosti a niektoré ďalšie. Každopádne jeho právomoc nesiaha tak ďaleko.

 

 

img

 

Vo vláde padol aj iný návrh

 

 

Jan Wintr z katedry teórie práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej sa domnieva, že by však niektoré opatrenia mohli platiť len v miestach s ohniskom nákazy. "Od piatka 12. februára budú teda sprísnené pravidlá pre pohyb osôb v troch českých okresoch - Cheb, Sokolov a Trutnov, ktoré sú momentálne najviac postihnuté šírením ochorenia covid-19," oznámili na sociálnej sieti. Začne platiť napríklad zákaz vychadzania z týchto krajov pre osoby, ktoré tu žijú, a zákaz ich dochádzať pre osoby, ktoré tu nemajú pobyt. 

 

Koniec "domácich" rúšok

 

img

 

V týchto okresoch budú dokonca zakázané tzv. improvizované prostriedky na ochranu dýchacích ciest, čiže s doma ušitými rúškami tam ľudia nepochodia.  Budú musieť používať chirurgické rúška či respirátory. Vláda sa  rozhodla zaslať do dotknutých regiónov celkovo milión chirurgických rúšok.

 

img

 

Súvisiace články nájdete tu: MIMORIADNA SPRÁVA: Slovensko a Česko majú zrejme svoju vlastnú mutáciu koronavírusu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies