Pčolinský: Spoplatnenie igelitiek pomôže ochrane životného prostredia

NETKY.SK • 15 December 2016, 14:04 • 2 min
Pčolinský: Spoplatnenie igelitiek pomôže ochrane životného prostredia

BRATISLAVA - Vládny návrh novely zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, vďaka ktorému od roku 2019 už nebude možné v obchodoch dostať zadarmo ľahké plastové tašky, sa pozdáva aj poslancovi NR SR za hnutie Sme rodina Petrovi Pčolinskému.

slovakia

left justify in out

"Súhlasíme s návrhom na obmedzenie používania tašiek vyrobených z plastu, keďže ide o veľmi rozšírený druh odpadu," uviedol Pčolinský pre agentúru SITA. "Hnutie Sme rodina je za ochranu životného prostredia," dodal poslanec.

 

Podľa novely zostanú od roku 2019 bezplatné len tenké plastové vrecká, napríklad na pečivo. Novela zabezpečuje transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorej cieľom je znížiť objem plastového odpadu v EÚ. Povinné poplatky za igelitové tašky nová legislatíva nestanovuje a necháva to na obchodníkoch.

 

Ľahké plastové tašky budú po novom obchodníci poskytovať za úhradu, pričom budú povinný o tejto skutočnosti vhodným spôsobom informovať spotrebiteľov. Plastové tašky musia byť ľahko identifikovateľné, napríklad čiarovým kódom.

 

Obchodníci budú tiež musieť poskytovať aj iné druhy tašiek alebo tašky na opakované použitie. Musia tiež viesť evidenciu o poskytovaní ľahkých plastových tašiek a ohlasovať tieto údaje ministerstvu životného prostredia. Spoplatnené budú len plastové tašky s hrúbkou steny od 15 do 50 mikrónov, ktoré sú v obchodoch najčastejšie, a zväčša sa používajú len jednorazovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies