Pavol Paška by chcel pokojnejšie rokovania parlamentu

NETKY.SK • 5 Január 2014, 13:24 • 2 min
Pavol Paška by chcel pokojnejšie rokovania parlamentu

BRATISLAVA - Medzi najvýraznejšie potýčky patril útok Alojza Hlinu na Antona Martvoňa, ktorý v rokovacej sále povedal, že Hlina zbohatol na nalievaní alkoholu neplnoletým vo svojom podniku.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) si v tomto roku želá pokojnejšie rokovania parlamentu. Nie je si však istý, že sa mu toto prianie splní. Pre TASR to povedal pri bilancovaní uplynulého roka, počas ktorého sa v rokovacej sále odohrali nielen slovné, ale aj fyzické potýčky. K stretom dochádzalo najčastejšie medzi poslancami Smeru-SD a nezaradeným Alojzom Hlinom či poslancami z klubu OĽaNO.

Medzi najvýraznejšie potýčky patril útok Alojza Hlinu na Antona Martvoňa (Smer-SD), ktorý v rokovacej sále povedal, že Hlina zbohatol na nalievaní alkoholu neplnoletým vo svojom podniku. Hlina chytil Martvoňa pod krk, sotil ho a sociálny demokrat skončil medzi stoličkami. Martvoň útočníkovi atak neopätoval. Hlina tvrdí, že poslanca Smeru-SD nenapadol. "Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal.

K ďalšej bitke došlo počas mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia pre kauzu SPP pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). V tomto prípade na seba narazili poslanci OĽaNO a Smeru-SD, ktorí sa naťahovali o maketu premiéra Fica, ktorú priniesol Igor Matovič. Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič utŕžil tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve, pre ktoré navštívil lekára. Matovič trval na tom, že bitku vyvolali opití poslanci Smeru-SD. Tí odmietli, že by Viskupiča atakovali, ako aj to, že boli opití. Tvrdili, že len reagovali na fyzické útoky poslancov z OĽaNO.

Po týchto udalostiach prišiel Paška s viacerými návrhmi vrátane zriadenia Parlamentnej stráže či pokuty vo výške mesačného poslaneckého platu za fyzické útoky. Parlamentná stráž mala mať možnosť vyviesť neprispôsobivých poslancov z pléna. Napokon však Smer-SD od týchto návrhov upustil.

Neprešli ani opozičné pokusy zaviesť kontrolu alkoholu v parlamente. Paška nie je zástancom takéhoto opatrenia. "Slobodný výkon mandátu je veľmi široký súhrn politických, občianskych, ľudských prejavov. Buď prijmeme to, čo je v ústave, že výkon mandátu je slobodný, alebo budeme kontrolovať všetko a urobíme z poslanca nejakého podriadeného," povedal pre TASR Paška. Naďalej si myslí, že "sú to veľmi okrajové javy a že prevláda racionálne, stabilné fungovanie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies