Pred cestou na dovolenku sa odporúča oboznámiť sa so situáciou v destinácii

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 19:00 • 2 min
Pred cestou na dovolenku sa odporúča oboznámiť sa so situáciou v destinácii

Bratislava - Pred cestou na letnú dovolenku sa treba oboznámiť so situáciou v destinácii a možnými zdravotnými rizikami. V prípade cesty do krajiny s nízkym hygienickým štandardom sa pred odchodom odporúča návšteva lekára. Vhodné je tiež zistiť, či sú pre destináciu odporúčané nejaké špeciálne očkovania.

slovakia

left justify in out

Apelujú na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR. "Zaujímajte sa o dostupnosť pitnej vody, fungovanie zdravotnej starostlivosti a informácie o výskyte vážnych infekčných ochorení, ako sú napríklad ebola či marburg alebo malária. Zistite si, kde sa nachádzajú miestne nemocnice či lekárne. Ak užívate lieky, uistite sa, že si ich so sebou vezmete v dostatočnom množstve," priblížila vedúca odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková. Chronicky chorí pacienti, osoby so špeciálnou liečbou či diétou alebo rodičia s malými deťmi by mali pred cestou do zahraničia navštíviť ošetrujúceho lekára. "Oboznámte ho s účelom cesty, trvaním predpokladaného pobytu, typom ubytovania a spôsobom stravovania," odporučil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Lekár môže podľa neho pacientom poskytnúť základné informácie o odporúčaných liekoch na samoliečbu, dôsledkoch cesty na zdravotný stav, očkovaniach, prevencii niektorých ochorení či o spôsobe obmedzenia rizík ochorení v zahraničí. Ľudia by si tiež nemali zabudnúť zbaliť cestovnú lekárničku. Jej obsah závisí od destinácie, dĺžky pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies