Päť krajín požaduje zriadenie trubunálu pre vyšetrovanie havárie MH17

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 22:37 • 2 min
Päť krajín požaduje zriadenie trubunálu pre vyšetrovanie havárie MH17

BRUSEL - Krajiny postihnuté tragédiou letu MH17 nad východnou Ukrajinou žiadajú Bezpečnostnú radu OSN, aby vytvorila nezávislý medzinárodný trestný tribunál, ktorý by vyšetril príčiny zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Uviedlo to dnes belgické ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Lietadlo malajzijských aerolínií bolo zostrelené nad východnou Ukrajinou 17. júla 2014, pričom o život prišlo všetkých 298 ľudí na jeho palube.

 

Austrália, Belgicko, Holandsko, Malajzia a Ukrajina vyzvali BR OSN, aby zvážila vytvorenie nezávislého trestného tribunálu, ktorý bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy. To by bol podľa ich vysvetlenia najlepší spôsob ako zaistiť spravodlivosť pre obete a ich blízkych.

 

Vytvorenie takéhoto súdu by tiež podľa navrhovateľov bolo vhodnou reakciou na skutočnosť, že tento tragický incident a s ním súvisiace dôsledky pre bezpečnosť civilného letectva ovplyvňujú záujmy medzinárodného spoločenstva ako celku.

 

Belgická diplomacia pripomenula, že päť uvedených krajín vyvíja spoločné úsilie v snahe zabezpečiť podporu členov Bezpečnostnej rady OSN pre vytvorenie takéhoto súdu.

 

Bezprostredne po katastrofe letu MH17 Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu 2166, ktorá žiada, aby osoby zodpovedné za zostrelenie lietadla boli postavené pred súd.

 

Belgická diplomacia zdôraznila, že vytvorenie medzinárodného trestného tribunálu podľa kapitoly VII Charty OSN za týmto účelom by vyslalo jasný signál, že medzinárodné spoločenstvo nebude tolerovať činy, ktoré ohrozujú svetový mier a bezpečnosť ohrozením civilného letectva.

 

Tribunál zriadený BR OSN by poskytol širokú medzinárodnú podporu pre vyšetrovanie tohto incidentu.
Austrália, Belgicko, Holandsko, Malajzia a Ukrajina vyzvali členov Bezpečnostnej rady OSN, aby tento návrh podporili a zabezpečili tak, že zodpovedné osoby budú potrestané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies