Paška chce Dubovcovú presťahovať na východ: Ona to vníma ako trest a výstrahu!

NETKY.SK • 31 Január 2014, 06:32 • 2 min
Paška chce Dubovcovú presťahovať na východ:  Ona to vníma ako trest a výstrahu!

BRATISLAVA – Je to trest za to, že verejný ochranca práv vykonáva svoju prácu dobre.

slovakia

left justify in out

Takto hľadí ombudsmanka Jana Dubovcová na zámer predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) presťahovať jej úrad z hlavného mesta do Košíc.

Predseda NR SR dnes počas mimoriadnej schôdze parlamentu avizoval, že na marcovú schôdzu predloží novelu zákona, ktorým sa presunie sídlo verejného ochrancu práv na východ republiky.„"Takýto návrh plní dve funkcie - je to balíček dve v jednom. Jednak ako trest a výstraha verejnému ochrancovi práv za aktivity, ktoré vykonáva. Po druhé to má ten účinok, že ak by sa to zrealizovalo, jeho činnosť bude ešte viac ochromená, ako je teraz, keď nemá vytvorené dobré pracovné podmienky,“ reagovala ombudsmanka na zámer Pašku na tlačovej konferencii na pôde svojho úradu.


Dubovcová, ktorá býva v Banskej Bystrici, uviedla, že jej osobne je jedno, či bude dochádzať do Bratislavy alebo Košíc. Problém to podľa nej bude pre zamestnancov kancelárie, medzi ktorými sú mladí právnici. „Zakladali si svoju existenciu v Bratislave, majú tu trvalé bydliská, väčšinou si nedávno pokúpili byty. Bola by to pre nich komplikácia,“ tvrdí Dubovcová s tým, že úrad v Košiciach by bolo treba zrejme sčasti nanovo personálne vybudovať.


Verejná ochrankyňa práv si však predovšetkým nemyslí, že štát dokáže takto narýchlo nájsť v metropole východného Slovenska vhodnú budovu, keď za 12 rokov existencie úradu nebol schopný vyriešiť otázku sídla v Bratislave. “Keď som nastúpila do úradu, navrhovala som, aby sme urobili osem detašovaných pracovísk v počte po jednom odbornom zamestnancovi a pol administratívnej sile a ani toto mi nebolo umožnené zrealizovať,“ doplnila.


Verejný ochranca práv sídli v prenajatých priestoroch. Dubovcová niekoľkokrát prenájom kritizovala ako finančne nevýhodný. 
Verejná ochrankyňa práv je presvedčená, že na dnešnej mimoriadnej schôdzi odznelo veľa demagógie. „Veľmi ma to mrzí,“ povedala. Vyzvala ústavné orgány, aby sa spojili v úsilí ochraňovať ľudské práva a slobody a aby „sme za plat, ktorý berieme z verejných prostriedkov, robili svoju prácu“.

Ja mám náplň práce ochraňovať základné práva a slobody. Pokiaľ ide o ministerstvo vnútra, ono má na starosti políciu. Pokiaľ ide o vládu, ona má na starosti aj ministerstvo vnútra. Ani ministerstvo vnútra, ani vláda nemajú v náplni práce sledovať a kontrolovať činnosť verejného ochrancu práv. Naozaj by bolo dobré, aby sme neviedli žabomyšie vojny, ale robili to, čo robiť máme,“ odkázala Dubovcová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies