Parízek: Slovensko chce urýchliť vznik fondu pre udržateľný rozvoj so zameraním na rozvojovú pomoc

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:47 • 2 min
Parízek: Slovensko chce urýchliť vznik fondu pre udržateľný rozvoj so zameraním na rozvojovú pomoc

BRUSEL - V Bruseli sa dnes konalo neformálne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci so zameraním na rozvojovú pomoc. Slovenskú republiku na stretnutí, ktoré viedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek.

slovakia

left justify in out

Išlo o prvé zasadnutie diplomatov EÚ so zameraním sa na rozvojové otázky počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Podľa Parízka sa ministri zaoberali prepojením problematiky rozvoja s otázkami migrácie a bezpečnosti. Európska komisia by podľa neho mala už v najbližších dňoch predložiť takzvaný externý investičný plán pre riešenie migrácie, ktorý má aj rozvojový charakter.

 

Tento plán je súčasťou vízie nového rámca partnerstva s tretími krajinami v rámci Európskej agendy pre migráciu.

 

"Snahou je prepojiť všetky aktivity a financie, ktoré idú do rozvoja, hlavne v regiónoch susediacich s Európou, ako je Afrika a Blízky východ," uviedol Parízek.

 

Tento ambiciózny investičný plán má prepojiť verejné a súkromné zdroje. "Spolu ide o vyše 40 miliárd eur, ale za predpokladu, že sa bude zúčastňovať aj súkromný sektor. Je ambícia zatiahnuť do toho samostatne aj členské štáty. Európska komisia sľubuje dať do toho sumu štyri miliardy eur," vysvetlil.

 

Plán takzvaného Európskeho fondu pre udržateľný rozvoj by mal byť zverejnený v najbližších dňoch. Potom nastúpi úloha Slovenska, ktoré bude na čele Rady EÚ zohrávať úlohu sprostredkovateľa v medziinštitucionálnom dialógu s exekutívou EÚ a Európskym parlamentom.

 

"Budeme sa snažiť čo najrýchlejšie dosiahnuť dohodu. Ešte do konca nášho predsedníctva by sme chceli, aby bol tento fond zriadený," zdôraznil Parízek. Ak by sa to podarilo, tak by fond mohol začať fungovať už na budúci rok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies