Rozbitá gitara Kurta Cobaina sa v aukcii predala za 10-krát viac, ako sa očakávalo

NETKY.SK • 24 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Rozbitá gitara Kurta Cobaina sa v aukcii predala za 10-krát viac, ako sa očakávalo

CALIFORNIA - Vzácna rozbitá gitara zosnulého speváka Nirvany Kurta Cobaina sa na aukcii predala za 10-krát viac, ako sa očakávalo. Podpísaná gitara Fender Stratocaster z éry Nevermind sa predala za takmer 600.000 dolárov.

slovakia

left justify in out

Podpísaná gitara, ktorú kedysi vlastnil Kurt Cobain, sa predala v aukcii za takmer 600.000 dolárov, uvádza Billboard. Čierny Fender Stratocaster bol pôvodne odhadovaný na 60.000 $, ale ponuka na memorabílie bola tvrdo napadnutá, čím sa cena posunula nad očakávania. Zatiaľ nie je známe, kto je kupujúci, ale predávajúcim je Tony Palmer. Aukčný dom Julien's označil záverečnú ponuku vo výške 596 900 dolárov za „ohromujúcu“.

 

img

Kurt Cobain a časť jeho gitary, na ktorej sú podpisy.

 

Cobainova gitara bola predaná s výrazným poškodením tela, ktoré vzniklo, keď ju frontman Nirvane rozbil na pódiu počas predstavenia v ére kapely Nevermind. Kvôli tomuto poškodeniu je gitara nefunkčná, čiže ide iba o čisto zberateľský predmet. Podpísal ho Cobain, spolu s jeho kapelníkmi Daveom Grohlom a Kristom Novoselicom, a tiež prináša správu od Cobaina spevákovi Screaming Trees Markovi Laneganovi, na ktorej sa píše: "Hell-o Mark! S láskou, tvoj kamoš, Kurdt Kobain / Skleslá rocková hviezda."

 

Podľa opisu dal Cobain nástroj Laneganovi na jeseň 1992 počas severoamerického turné. Ďalšie detaily zahŕňajú štítok na krku gitary s vyrytým nápisom "Bwadh Lives," odkaz na Cobainovho imaginárneho priateľa z detstva. Zabalená prišla v čiernom kufri s nápisom "Zabudnite na Krista".

 

img

Hudobník Mark Lanegan, ktorý zomrel vo februári minulého roku.

 

Okrem vzácnej rozbitej gitary, samostatný uchádzač tiež zaplatil 50.800 dolárov za set list z šou Nirvany zo 17. apríla 1991 v hoteli OK v americkom meste Seattle. Táto šou bola známa napríklad aj tým, že prvýkrát naživo hrali skladbu "Smells Like Teen Spirit".

 

záznam koncertu Nirvany zo 17. apríla 1991

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies