Rusi bojujú proti koronavírusu aj kamerami so systémom na rozpoznávanie tvárí

NETKY.SK • 4 Apríl 2020, 12:09 • 2 min
Rusi bojujú proti koronavírusu aj kamerami so systémom na rozpoznávanie tvárí

Moskva využíva na boj proti koronavírusu aj kamery so systémom na rozpoznávanie tvárí. V uliciach mesta sú desaťtisíce takýchto kamier. Tamojšia spravodajkyňa BBC Sarah Rainsford uviedla, že mesto je takmer úplne uzavreté, ľudia však môžu chodiť do práce alebo supermarketov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko chce predísť porušeniu povinnej karantény

Systém skenuje tváre ľudí v reálnom čase a v prípade podozrenia, že niekto poruší povinnú domácu karanténu a objaví sa na verejnosti, pošle správu polícii. Jeden z tvorcov systému prezradil, že kamery sa nachádzajú pri vstupe do takmer každej budovy. "Jedna z veľkých výhod nášho systému je, že pracuje v reálnom čase a dokáže vyslať okamžité upozornenie. Ak sa rozprávame o ochrane počas epidémie, je veľmi dôležité konať v reálnom čase," vyjadril sa.

 

img

Biblord s nápisom "Zostaňte doma, starajte sa o seba a svojich blízkych, buďte zdraví"

 

Po skončení pandémie kamery vraj odstránia
Softvér tiež dokáže lokalizovať skupinky zhromaždených ľudí a rozpozná tváre aj keď majú osoby rúška. Úrady doteraz zaregistrovali stovky ľudí, ktorí porušili karanténu. Polícia napríkald zaklopala na dvere mužovi zhruba pol hodinu po tom, ako bol vyniesť smeti, pričom má zákaz opustiť byť, keďže mal pozitívny test na COVID-19. "Myslím si, že v tejto situácii je to v poriadku, no dúfam, že keď sa toto skončí, svet bude taký, aký bol predtým. Potom už nebudeme potrebovať takúto kontrolu, takúto absolútnu kontrolu," dodal muž.

 

img

Kuriér s ochranným rúškom na tvári nesie na bicykli donášku jedla na prázdnej ulici v Moskve

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies