Poradíme vám, ako ušetriť pri nákupe potravín

NETKY.SK • 28 December 2023, 10:50 • 2 min
Poradíme vám, ako ušetriť pri nákupe potravín

Vo väčšine slovenských domácností sa radia potraviny do kategórie najväčších mesačných výdavkov. Ak chcete šetriť a znižovať životné náklady, snažte sa optimalizovať práve nákupy jedla a nápojov. Čo konkrétne môžete spraviť, aby ste ušetrili aj niekoľko desiatok eur za mesiac?

slovakia

left justify in out

Nákupy si plánujte vopred

Čím detailnejšie si budete plánovať jedlá na najbližšie dni či týždne, tým viac dokážete pri nákupoch ušetriť. V prvom rade, do obchodu nebudete musieť chodiť tak často a váš čas budete vedieť využiť efektívnejšie. Jednotlivé jedlá si môžete naplánovať podľa aktuálnych zliav v obchodoch, vďaka čomu tiež jednoducho ušetríte desiatky eur. A keď si rozplánujete potraviny na každý deň, nestane sa vám, že zrazu nebudete mať vymyslené nič na obed alebo večeru. Tým pádom sami seba „nevyženiete“ do reštaurácie, kde by ste minuli zbytočne veľa peňazí.

 

Kupujte výhodné balenia
Vo všeobecnosti platí, že čím väčšie balenie kúpite, tým menej vás bude stáť hmotnostná jednotka danej potraviny alebo nápoja. Nakupovanie výhodných veľkých balení sa oplatí hlavne pri trvanlivých potravinách – ryži, cukre, cestovinách, konzervách, mlieku či balených nápojoch. Vždy si však dávajte pozor, aby ste pri väčších nákupoch nemíňali viac ako si môžete dovoliť.

Praktický tip: Na cenovkách si vždy všímajte jednotkovú cenu, ktorá hovorí o tom, koľko stojí 1 liter alebo 1 kilogram danej potraviny či nápoja. Práve na základe tejto hodnoty viete ľahko určiť, ako veľmi sa vám oplatí väčšie balenie.

 

Sledujte aktuálne zľavy
Aby ste vedeli o najnovších zľavách, nemusíte čakať na papierové letáky, ktoré vám každý týždeň končia v schránke. Najnovšie akcie viete sledovať jednoducho aj na internete. Kompletný prehľad zľavových letákov v najznámejších supermarketoch aj predajniach s elektronikou, hračkami či nábytkom nájdete tu. Pozornosť si zaslúžia nielen letáky veľkých reťazcov, ako napríklad Tesco, Lidl či Kaufland, ale taktiež letáky menších prevádzok. Vďaka početným zľavám totiž môžete aj pri bežných nákupoch pravidelne ušetriť desiatky eur.

Zároveň však platí – nenechajte sa zlákať každou zľavou, ktorú uvidíte v obchode. Vždy sa držte svojho plánu, ktorý si vytvoríte v pohodlí domova.

 

Využívajte vernostné kartičky
Väčšina supermarketov dnes ponúka vernostné kartičky, ktoré si vybavíte v priebehu niekoľkých minút a môžete ich mať uložené aj v mobilnej aplikácii. Keď ich budete používať pri každom nákupe, mesačne viete ušetriť aj viac ako 10 €.

 

Vyberajte si potraviny z chladiacich pultov
Syry, šunky, salámy a iné výrobky ponúkané v chladiacich pultoch s obsluhou sú zvyčajne lacnejšie ako balené alternatívy v oddelení chladených výrobkov. Rozdiely v cenách sa obvykle pohybujú len na úrovni niekoľkých desiatok centov, no z dlhodobého hľadiska viete vďaka nakupovaniu pri chladiacich pultoch ušetriť veľa peňazí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: freepik.com Tento článok obsahuje sponzorovaný obsah
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies