Pápež vyzval lídrov Mexika, aby vyriešili problémy s drogovým násilím

NETKY.SK • 15 Február 2016, 09:15 • 2 min
Pápež vyzval lídrov Mexika, aby vyriešili problémy s drogovým násilím

MEXIKO - Pápež František vyzval politických a náboženských lídrov Mexika, kde je momentálne na návšteve, aby sa ujali riešenia násilia spojeného s drogami. Vyzval pritom na "skutočnú spravodlivosť" a "prorockú odvahu" pri odstraňovaní tohto akútneho nepriaznivého stavu.

slovakia

left justify in out

"Skúsenosť nás učí, že vždy, keď hľadáme cestu výhod a osohu pre niekoľkých na úkor dobra pre všetkých, spoločnosť sa stáva úrodnou pôdou pre korupciu, obchod s drogami, vylúčenie odlišných kultúr, násilie, obchodovanie s ľuďmi, únosy a smrť," povedal pápež, ktorého citovali francúzske médiá.

 

Mnohí radoví Mexičania sú presýtení desaťročím drogového násilia v krajine, ktoré si vyžiadalo už vyše 100.000 mŕtvych alebo nezvestných a pápežov odkaz vnímajú ako nádej do budúcnosti.

 

František sa medzitým premiestnil do Ecatepec de Morelos, najľudnatejšieho a neslávne známeho predmestia metropoly Mexiko, kde na obrovskom priestranstve neskôr odslúži omšu pre vyše 300.000 ľudí. Podmienky však komplikujú neďaleké požiare lúk, ktoré zhoršili kvalitu ovzdušia, píše agentúra DPA.

 

Pápež ukončí svoju päťdňovú a prvú návštevu Mexika v stredu omšou v meste Ciudad Juárez na amerických štátnych hraniciach. Do Mexika pricestoval po zastávke na Kube, kde sa stretol s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom. Išlo o prvé stretnutie vodcov týchto kresťanských cirkví od roku 1054.

 

Pápež František slúžil v nedeľu počas druhého dňa svojej návštevy Mexika omšu v meste Ecatepec ležiacom necelých 30 kilometrov od metropoly tejto krajiny.


Pred desaťtisícmi veriacich pripomenul osudy zúfalých migrantov, ktorí z Mexika odchádzajú do neznáma. Podľa Svätého otca by mali Mexičania urobiť všetko pre to, aby sa z ich vlasti stala "krajina možností", odkiaľ nie je nutné emigrovať a kde nie je nutné nechať sa vykorisťovať, aby mal človek prácu, uviedol Vatikánsky rozhlas.


Mexiko by podľa pápeža nemalo oplakávať mužov, ženy, mladých ľudí a deti, ktorí prídu o život vďaka "pašerákom smrti". Narážal tým na skutočnosť, že každý rok prekračujú mexicko-americké hranice tisíce migrantov utekajúcich pred chudobou, pričom mnohí vyčerpávajúcu a nebezpečnú cestu neprežijú. Deň predtým František ostro kritizoval elitu Mexika kvôli rozsiahlej korupcii a sociálnym neduhom.


František sa rozhodol ako prvý pápež navštíviť práve Ecatepec aj preto, aby miestnych obyvateľov povzbudil v neľahkej situácii. Oblasť je totiž známa vysokou kriminalitou a násilím najmä na ženách a trpí extrémnou chudobou.


Tamojších obyvateľov podľa agentúry DPA vyzval, aby sa nevzdávali radosti a nádeje. V homílii kritizoval existenciu "spoločnosti niekoľkých a pre niekoľkých". Veriacich varoval pred pokušením bohatstva, márnivosti a pýchy.


Napriek chladnému počasiu absolvoval František celú cestu z nunciatúry v hlavnom meste Mexika do Ecatepecu v otvorenom "papamobile", na ktorej ho vítali nadšené davy. 


Po omši zavítal pápež do detskej nemocnice Federica Gómeza v mexickej metropole, kam ho sprevádzala prvá dáma Angélica Riverová.


Dnes má hlava katolíckej cirkvi na programe návštevu provincie Chiapas, ktorá patrí medzi najchudobnejšie regióny Mexika. Okrem iného sa stretne s miestnymi domorodými komunitami, tvoriaci tretinu obyvateľstva Chiapasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies