Pápež v Azerbajdžane navštívi slovenských saleziánov

NETKY.SK • 28 September 2016, 09:51 • 2 min
Pápež v Azerbajdžane navštívi slovenských saleziánov

BRATISLAVA - Pápež František navštívi v nedeľu 2. októbra Slovákov žijúcich v Azerbajdžane. V Baku spravujú kostol slovenskí saleziáni.

slovakia

left justify in out

Je to jediný katolícky kostol v krajine. Pápež František po prílete do Baku pôjde do kostola Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Bude tam sláviť nedeľnú omšu a následne bude obedovať so saleziánskou komunitou, ktorú tvoria siedmi Slováci a dvaja Indovia. „Vnímame to v tomto roku Božieho milosrdenstva ako naozaj veľký a nečakaný dar Božej prozreteľnosti aj Svätého Otca Františka pre nás,“ povedal pre agentúru SITA apoštolský prefekt, predstavený Katolíckej cirkvi v Azerbajdžane, slovenský salezián Vladimír Fekete.

 

Azerbajdžan je jedinou krajinou na svete, v ktorej ako kňazi pôsobia len saleziáni. Pre nich bude návšteva pápeža Františka príležitosťou predstaviť mu svoju činnosť. Už 16 rokov sa venujú v jedinej tamojšej katolíckej farnosti najmä domácim katolíkom Azerbajdžancom a katolíkom z cudziny, ktorí do krajiny prichádzajú za prácou. Veľkým charitatívnym dielom je Centrum Meryam, kde saleziáni ponúkajú doučovanie pre stovky chudobných detí. Aktuálne v Baku pracuje deväť saleziánov. Z toho sú štyria kňazi Slováci a ďalší traja rehoľní bratia zo Slovenska. Pred rokom začali pôsobiť v Baku aj dve slovenské rehoľníčky - saleziánky. S nimi spolupracujú aj slovenskí mladí misijní dobrovoľníci.

 

Podľa apoštolského prefekta Vladimíra Feketeho sa Azerbajdžan politicky prezentuje ako krajina mnohonáboženská, i keď s prevažnou väčšinou moslimov, a krajina tolerantná, ktorá umožňuje, aby na jej území žili aj vyznávači iných náboženstiev a snažili sa žiť v súlade s ostatnými. Salezián kňaz Štefan Kormančík, ktorý pôsobil v Azerbajdžane takmer 15 rokov a aktuálne je u slovenských saleziánov zodpovedným za misie, o tamojšom spolunažívaní náboženstiev povedal: „Máme tam veľmi dobré vzťahy s moslimami. Niekoľkokrát som bol pozvaný a zúčastnil som sa na islamských slávnostiach a naopak, moslimovia chodia na naše slávnosti. Keď sme stavali kostol, moslimskí podnikatelia nám finančne pomohli. Boli sme ohromení, ale povedali: Chceme, aby katolíci v Baku mali svoje miesto pre modlitbu. To isté môžem povedať aj o židovskej komunite a ostatných kresťanských vierovyznaniach. Možno inde sú vzťahy s ortodoxnými trochu napäté, no v Azerbajdžane spolu komunikujú a sú otvorení".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies