Pápež František svätorečil misionára z 18. storočia

NETKY.SK • 24 September 2015, 08:09 • 2 min
Pápež František svätorečil misionára z 18. storočia

WASHINGTON - Pápež František svätorečil v stredu počas návštevy USA španielskeho františkánskeho misionára Junípera Serru z 18. storočia, kritizovaného za potlačenie pôvodnej americkej kultúry na úkor vybudovania dnešnej Kalifornie.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA pápež vo Washingtone vyhlásil, že Junípero je príkladom pre kresťanov, ako objať neznáme a šíriť Kristovo evanjelium. František vo svojej kázni priznal, že krivdy spáchané na pôvodnom americkom obyvateľstve "nás dnes stále trápia".

 

Serra sa však podľa neho "snažil brániť dôstojnosť domorodej komunity, brániť ju pred tými, ktorí s ňou zle zaobchádzali a zneužívali ju". V okolí Baziliky nepoškvrneného počatia, kde pápež slúžil omšu, sa podľa agentúry Reuters zhromaždilo približne 25.000 ľudí vrátane odporcov svätorečenia Junípera Serru. Zároveň išlo o prvú kanonizáciu na americkej pôde.

 

Prvého latinskoamerického pápeža v histórii prijal v stredu, počas druhého dňa jeho šesťdňovej návštevy USA, v Bielom dome americký prezident Barack Obama. V prejave prednesenom pred 15.000 ľuďmi na južnom trávniku Bieleho domu 78-ročný František pochválil Obamu za jeho snahy o zníženie znečistenia ovzdušia a zdôraznil potrebu okamžitého riešenia klimatických zmien.

 

Počas necelého týždňa stráveného v USA má František navštíviť tri veľké americké mestá - Washington, New York a Filadelfiu. Ako vôbec prvý pápež v histórii prednesie prejav pred americkým Kongresom. Vystúpi tiež na Valnom zhromaždení OSN, zúčastní sa na Vatikánom organizovanej konferencii o rodine a stretne sa aj s prisťahovalcami, väzňami a bezdomovcami. Vo Filadelfii odslúži pred jeden a pol miliónom veriacich omšu pod holým nebom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies