Pandy sú konečne zachránené, už nepatria medzi ohrozené druhy

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 12:22 • 2 min
Pandy sú konečne zachránené, už nepatria medzi ohrozené druhy

Čínske úrady tvrdia, že panda veľka už nie je klasifikovaná ako ohrozený druh, avšak stále je zraniteľná.

slovakia

left justify in out

Preklasifikovanie pánd prišlo po tom, ako ich počet vo voľnej prírode dosiahol hranicu 1800 jedincov. Odborníci tvrdia, že v najľudnatejšej krajine sveta dokázali zachrániť svoje ikonické zviera vďaka dlhodobému úsiliu ochranárov vrátane rozširovania biotopov a opätovnej výsadby bambusových lesov. Práve bambus tvorí u pánd asi 99 % ich potravy.

 

img

 

Prečítajte si: VIDEO: Žralok odhryzol mužovi počas tandemového parasailingu kus nohy

Pandy sú v Číne považované za národný poklad. Nová klasifikácia prichádza roky po tom, čo Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) už zviera vyradila zo zoznamu ohrozených druhov a v roku 2016 ho označila ako „zraniteľné“. V tom čase však čínski úradníci toto rozhodnutie spochybnili. Je to prvýkrát, čo sa zmenilo postavenie zvieraťa na jeho vlastnom zozname ohrozených druhov.

 

img

 

Ľudia sa potešili. "Toto je výsledok rokov tvrdej práce. Dobrá práca pre všetkých ochranárov," napísala jedna osoba na mikroblogovaciu platformu Weibo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies