Vedci vypustili geneticky modifikované komáre

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 16:15 • 2 min
Vedci vypustili geneticky modifikované komáre

BURKINA FASO - Geneticky modifikované komáre v rámci kampane proti malárii vypustili vedci v mestečku Bana v západoafrickej Burkine Faso.

slovakia

left justify in out

Pokus podľa spravodajského serveru BBC poslúži k pochopeniu choroby. Hmyz je neschopný reprodukcie.

 

Vedci, ktorí pracujú pod hlavičkou projektu Target Malaria a štátneho Výskumného inštitútu pre zdravie (L'Institut de recherche en sciences de la santé du Burkina Faso - Irssi), vypustili samčekov komárov v mestečku Bana na západe krajiny.

 

Obavy aj cenné dáta


Vypustenie hmyzu schválili štátne úrady, kritici však projekt spochybňujú. Podľa nich nie je isté, či výskum prinesie nejaké výsledky, a obávajú sa zdravotných rizík.

 

Podľa Target Malaria nie je cieľom projektu znížiť výskyt choroby, ale poskytnúť výskumníkom cenné dáta pre boj s ňou. Irssi potvrdil, že vypustenie komárov do voľnej prírody spĺňa všetky etické a regulačné podmienky, s pokusom súhlasila počas rokovaní aj miestna komunita.

 

 

Maláriou, ktorú spôsobuje baktéria prenášaná samičkami komárov rodu Anopheles, sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ročne nakazí cez dva milióny ľudí, skoro štvrtina potom chorobe podľahne. Najviac ohrození sú obyvatelia subsaharskej a tropickej Afriky, obzvlášť deti do piatich rokov.

 

 

Priamo v Burkine Faso za minulý rok na maláriu zomrelo vyše 4 000 ľudí, choroba v štáte s populáciou 1,5 milióna zasiahla cez 12-tisíc osôb.

 

Modifikovaná huba ako likvidátor komárov?

 

V máji sa v krajine konal iný výskum, ktorý testoval geneticky modifikovanú špongiu schopnú zabíjať komáre rodu Anopheles, ktoré maláriu prenášajú. Pre potvrdenie laboratórnych testov vedci v Burkine Faso postavili falošnú dedinu, ktorú obklopili moskytiérou.

 

Huba v pokusnom prostredí úspešne zahubila veľkú časť prenášačov, ostatný hmyz ale neohrozila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies