Severná Kórea otestovala dve strely s plochou dráhou letu

NETKY.SK • 25 Január 2022, 08:31 • 2 min
Severná Kórea otestovala dve strely s plochou dráhou letu

SOUL – Severná Kórea v utorok skúšobne vypálila dve strely s plochou dráhou letu a je to už piate kolo odpaľovania zbraní tento mesiac. Podľa agentúry AP o tom informovali predstavitelia armády.

slovakia

left justify in out

Izolovaná Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) ukazuje svoju vojenskú silu v období, keď má ťažkosti súvisiace s pandémiou a keď sú jej jadrové rokovania so Spojenými štátmi ešte stále zmrazené, analyzuje AP. Nemenovaný predstaviteľ uviedol, že pracovníci juhokórejských a amerických spravodajských služieb odpálenie týchto striel analyzujú, ale ďalšie podrobnosti neposkytol. Ďalší vojenský predstaviteľ povedal, že testy boli podniknuté z pevninskej oblasti, nespresnil však z ktorej.

 

 

Severná Kórea nedávno zintenzívnila skúšky zbraní a evidentne sa tým snaží vyvinúť tlak na administratívu amerického prezidenta Joe Bidena kvôli zastavenej diplomacii. Pandémia totiž ničí ekonomiku Severnej Kórey už aj tak oslabenú sankciami uvalenými pod záštitou USA za program vývoja jadrových zbraní a desaťročiami zlého riadenia samotnou severokórejskou vládou, vysvetľuje AP. Severná Kórea zverejnila minulý týždeň vo štvrtok zastretú vyhrážku, že obnoví skúšky jadrových výbušnín a rakiet s dlhým doletom zacielených proti americkej pevnine, ktoré vodca Kim Čong-un v roku 2018 pozastavil a inicioval diplomaciu so Spojenými štátmi.

 

Niektorí odborníci tvrdia, že Severná Kórea môže po Zimných olympijských hrách v Pekingu do značnej miery vystupňovať demonštráciu zbraní. Olympijské hry v Číne, hlavnom spojencovi a ekonomickom záchrancovi KĽDR, sa začínajú 4. februára. Experti uvádzajú, že vedenie v Pchjongjangu zrejme predpokladá, že touto teatrálnou provokáciou môže donútiť k aktivite Bidenovu administratívu – tá síce ponúkla časovo neobmedzené rozhovory, ale neprejavila ochotu zmierniť sankcie, kým Kim neurobí reálne kroky dokazujúce, že sa vzdáva jadrového a raketového programu.

 

Možno vás zaujme: OSN upozorňuje na dôsledky vlny chladu pre presídlencov v Sýrii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies