Pandémia ochromila španielsku ekonomiku najviac v rámci EÚ, státisíce ľudí prišlo o prácu

NETKY.SK • 19 September 2020, 11:43 • 2 min
Pandémia ochromila španielsku ekonomiku najviac v rámci EÚ, státisíce ľudí prišlo o prácu

MADRID - V rámci celej Európskej únie je pandémiou koronavírusu najviac zasiahnutá ekonomika Španielska. O prácu tam prišlo najviac ľudí.

slovakia

left justify in out

Španielsko vykazuje trikrát väčšie straty, ako ostatné krajiny EÚ. Prísne blokády počas prvej vlny pandémie a vysoká miera dočasných pracovných zmlúv sú jedným z dôvodov, prečo zamestnanosť v Španielsku klesla o zhruba 8 %.

 

img

 

Armáda nezamestnaných

A toto číslo nezohľadnuje všetkých prepustených, keďže mnohí pracovníci sú stále zaradení v španielskom systéme ERTE, ktorý umožňuje firmám dočasne poslať zamestnancov domov alebo skrátiť ich pracovný čas.

 

Po ukončení tohto štátom financovaného programu ochrany pracovných miest sa ukáže aký mal koronavírus skutočný dopad na zamestnanosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kanárske ostrovy preplatia turistom náklady spojené s koronavírusom

 

Aj ostatné štáty Európskej únie (EÚ) zaviedli podobné programy, tzv. kurzarbeit, na ochranu pracovných miest a podporu ekonomiky počas pandémie.

 

img

 

V Británii klesla zamestnanosť najmenej

Podľa Eurostatu, v 2. štvrťroku 2020 klesla zamestnanosť v Španielsku o 7,5 %. Ak sa k tomu pridá jej zníženie o 1 % v 1. kvartáli, počet zamestnaných osôb sa za celý prvý polrok znížil o vyše 8 %.

 

Údaje národného štatistického úradu INE zase ukázali, že za šesť mesiacov do konca júna klesol počet zamestnaných osôb o 1,35 milióna.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

 

Na porovnanie, podľa Eurostatu v Nemecku ubudlo v 2. kvartáli 1,4 % pracovných miest a vo Francúzsku 2,6 %. Spojené kráľovstvo stratilo v období apríl-jún iba 0,7 % pracovných miest napriek podobnému poklesu ekonomiky ako v prípade Španielska.

 

img

 

To sa dá čiastočne vysvetliť tým, že až jeden z troch britských zamestnancov je zaradený do vládneho programu podpory zamestnanosti. Britský program totiž zahŕňa aj samostatne zárobkovo činné osoby a poskytuje príjemcom podpory až 80 % z ich miezd.

 

Očakáva sa, že kríza je iba dočasná

Súčasná hospodárska kríza nie je taká ako v roku 2008. Vtedy španielsku ekonomiku, ktorej motorom bol pred vyše 10 rokmi stavebný sektor, stiahol do problémov pád realitného trhu po vypuknutí globálnej finančnej krízy.

 

Krajina prišla natrvalo o množstvo pracovných miest. Pandémia sa však považuje za "dočasné zlo". Aj preto sa vláda snaží chrániť pracovné miesta, kým neprejde.

 

img

 

Napríklad odvetvie cestovného ruchu očakáva návrat k normálnemu prílevu zahraničných turistov, keď sa podarí dostať vírus kontrolu.

 

Firmy sa zbavujú nákladov, teda zamestnancov

Španielsky systém ERTE sa inšpiroval nemeckým kurzarbeitom. Napriek tomu súčasná kríza ničí na Iberskom polostrove viac pracovných miest ako v susedných štátoch.

 

Španielske spoločnosti majú totiž veľmi rýchly a efektívny spôsob úpravy nákladov: okamžité prepustenie dočasných pracovníkov alebo neobnovenie ich zmluvy. To má vážne následky na produktivitu a sociálnu štruktúru krajiny.

 

Prieskum INE ukázal, že až dve tretiny stratených pracovných miest v 2. štvrťroku boli dočasné pozície. V hre však boli aj ďalšie faktory.

 

img

 

V polovici marca zaviedlo Španielsko najtvrdšiu blokádu na svete, o čom svedčia správy o mobilite od spoločnosti Google. Toto obmedzenie viedlo k poklesu hospodárskej aktivity v 1. štvrťroku o 5,2 % a v období apríl až jún o 18,5 %. Iba Británia zaznamenala podobne strmý pád ekonomiky v 2. štvrťroku, o 20,4 %.

 

Problémom je aj štruktúra hospodárstva

Ďalším kľúčovým prvkom je štruktúra španielskeho hospodárstva. Poľsko má tiež veľa dočasných zamestnancov, ale v 1. polroku zrušilo iba 1,2 % týchto pracovných miest, pričom neprijalo také razantné opatrenia ako Španieli. Dôvodom je, že poľská ekonomika nie je natoľko závislá od cestovného ruchu.

 

Príliš veľa dočasných pracovných zmlúv v Španielsku predstavuje problém. Tento systém bol zavedený v 80. rokoch minulého storočia a odvtedy žiadna vláda neprišla s účinnou reformou.

 

„Dočasné zmluvy a krátka doba zamestnania bránia mladým ľuďom pri zbieraní skúseností,“ uviedol Óscar Arce, ekonomický riaditeľ centrálnej banky.

 

Okrem toho experti pripomínajú, že počas recesie sú prepustení dočasní zamestnanci odrezaní aj od plných dávok v nezamestnanosti, takže sú odkázaní na svoje rodiny, čo ešte zhoršuje situáciu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona