Marek Krajčí o desivom čísle 5, ktoré už nežije. Navrhuje tiež, aby sme si darčeky kupovali takto

NETKY.SK • 11 December 2020, 18:47 • 2 min
Marek Krajčí o desivom čísle 5, ktoré už nežije. Navrhuje tiež, aby sme si darčeky kupovali takto

Pandemická komisia v piatok navrhla vláde, aby bola tvrdšia. Chcú, aby sa lockdown začal skôr a bol oveľa tvrdší.

slovakia

left justify in out

Komisia s výnimkou troch členov, ktorí sa zdržali, rozhodli o podpore tvrdšieho lockdownu. Mal by tiež nastať skôr, ako o tom ostatne rozhodla vláda, resp. Ústredný krízový štáb.

 

Minister Krajčí povedal aj dôležité číslo. "Každý piaty človek, čo sa u nás dostane do nemocnice s ochorením COVID-19, aj ochoreniu podľahne,“ povedal so zdvihnutým varovným prstom.

 

Pandemická komisa tiež odporúča prehodnotiť ostatne navrhnuté opatrenia. „Čím neskôr ten lockdown zavedieme, tým dlhšie bude trvať, kým nám umožní uvoľniť opatrenia,“ zdôraznil.

 

 

Zdôraznili tiež, že na základe jednotlivých analýz budú ďalej postupovať. Ide im o dosiahnutie cieľa dostať sa pod určité hodnoty, aby sa tak zlepšila epidemiologická situácia. Nechcú, aby sa zhoršovala situácia v zdravotníctve, kde je už veľa hospitalizovaných.

 

Podľa profesora Jarčušku ani samotný lockdown nie je riešením, lebo sa nakazia aj medzi sebou doma, navrhuje kombináciu testovania a lockdownu. „Dôležité je, aby sa naďalej aj testovalo, ten, kto test potrebuje,“ zdôraznil Jarčuška.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí už teraz ľuďom odporúča, aby sa dobrovoľne čo najmenej pohybovali a využili aj možnosti, ktoré ponúka 21. storočie.

 

„Pokiaľ sa dá, nech si kúpia svoje darčeky cez internet,“ povedal Krajčí s tým, že nie je vhodné chodiť sa tlačiť do preplnených nákupných centier. „Tie počty nakazených naozaj každý deň rastú,“ povedal s dôvetkom, že ak budú takto rásť ďalej, bude to už neúnosné.

 

 

Pandemická komisie navrhuje obmedzi aj pohyb medzi okresmi. Ak niekto pracuje mimo okresu, stačí mu predložiť potvrdenie, že pracuje v danom okrese.  Odporúčajú prejsť na home office pri všetkých zamestnancoch.

 

Krajčí odporúča, aby sa aj počas vianočných sviatkov stretávali len ľudia, ktorí žijú v spoločnej domácnosti. Momentálne sa však navrhuje okresné kritérium, teda v rámci okresu by sa tak mohli stretnúť. Minister tiež, navrhuje aby si ľudia aj vianočné stromčeky kúpili skôr, resp. cez internet, čo podľa neho predajcovia umožnia.

 

"Ja budem presadzovať to, čo dnes schválila pandemická komisia," povedal Krajčí s tým, že by navrhol aj to, aby sa vláda k tejto veci ziška skôr, ako v stredu. No závisieť to bude podľa neho od premiéra.

 

Prečítajte si aj o tom, ako bude prebiehať očkovanie na Slovensku. 

Prečítajte si aj informácie o tom, čo navrhuje zmeniť Pandemická komisia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies