Manželka drogového baróna El Chapa sa na súde priznala! V karteli zohrávala dôležitú úlohu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 06:11 • 2 min
Manželka drogového baróna El Chapa sa na súde priznala! V karteli zohrávala dôležitú úlohu

WASHINGTON - Manželka uväzneného mexického narkobaróna Joaquína „El Chapa“ Guzmána vo štvrtok priznala vinu v prípade obvinení, ktorej voči nej vzniesli v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Tiež pripustila, že pomáhala manželovi s jeho zločineckým impériomEmma Coronel Aispuro sa priznala k trom federálnym trestným činom na súde vo Washingtone v rámci dohody o vine a treste s federálnymi prokurátormi. Za podieľanie sa na zločine môže dostať podobne ako jej manžel doživotie a pokutu vo výške 10 miliónov USD. 

 

Kartel Sinaloa

Obvinenia sa týkali vedomého a úmyselného sprisahania za účelom distribúcie heroínu, kokaínu, marihuany a metamfetamínu, prania špinavých peňazí a zapojenia sa do transakcií so zahraničným obchodníkom s narkotikami.

 

img

Prokurátori tvrdia, že Coronel Aispuro „úzko spolupracovala so štruktúrou velenia a riadenia“ kartelu Sinaloa, ktorý viedol jej manžel. Zároveň sa pridala k distribúcii veľkého množstva drog, ktoré smerovalo do Spojených štátov.

 

Podľa prokurátora Anthonyho Nardozziho Guzmánova manželka pomáhala a podporovala ciele kartelu zamerané na pašovanie drog, pričom pomohla s importom viac ako 450-tisíc kilogramov kokaínu, 90-tisíc kilogramov heroínu, 45-tisíc kilogramov metamfetamínu a zhruba 90-tisíc kilogramov marihuany do USA.

 

Mohlo by vás zaujímať: Narkobarón Guzmán žiada nový proces z dôvodu možného pochybenia poroty

 

V skupine zohrávala kľúčovú úlohu

Nardozzi tiež povedal, že Coronel Aispuro slúžila ako prostredníčka pri odovzdávaní správ členom kartelu po zatknutí jej manžela. Mala sa tiež spriahnuť s Guzmánovými synmi, ktorí plánovali a koordinovali jeho opakované úteky z väzenia. 

Tridsaťjedenročnú Coronel Aispuro zatkli vo februári na Medzinárodnom letisku Dulles vo Washingtone a odvtedy je vo väzbe. Jej zatknutie bolo prekvapivé, pretože aj napriek tomu, že prokurátori poukazovali na jej spoluúčasť na zločinoch manžela, dlhší čas sa ju úrady nepokúšali zatknúť. 

Guzmán šéfoval kartelu Sinaloa, ktorý bol podľa amerických úradov najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov. V roku 2019 ho v New Yorku odsúdili na doživotie, okrem iného za pašeráctvo drog a pranie špinavých peňazí.
 

Prečítajte si tiež: Manželku jedneho z najväčších drogových barónov zatkla polícia kvôli obchodovaniu s drogami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies