Mária Terézia a jej zvláštne zvyky: Láska k čokoláde a jej závislosť na káve boli jej najväčšie neresti

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 09:00 • 2 min
Mária Terézia a jej zvláštne zvyky: Láska k čokoláde a jej závislosť na káve boli jej najväčšie neresti

Mária Terézia bola nielen výnimočnou panovníčkou, ktorá zanechala v Európe nezmazateľnú stopu, ale aj zaujímavou osobnosťou, ktorá mala mnoho neobvyklých záľub a zvykov. V tomto článku sa dozviete, prečo pila denne tridsať šálok kávy, ako sa bavila na maškarných plesoch, čo ju spájalo s poľovaním a ako sa starala o svoje zdravie a hygienu.

slovakia

left justify in out

Mária Terézia bola jednou z najvýznamnejších a najobľúbenejších panovníčok v dejinách Habsburskej monarchie. Okrem svojich politických, hospodárskych a kultúrnych reforiem, ktoré zmenili tvár celej Európy, bola aj zaujímavou osobnosťou, ktorá mala niekoľko zvláštnych zvykov a záľub.

Závislosť na káve

Mária Terézia mala veľmi rada kávu, ktorú pila denne v množstve až 30 šálok. Káva bola vtedy vzácny a drahý nápoj, ktorý sa dovážal z Turecka a Orientu. Mária Terézia si ju dávala pripravovať s mliekom, cukrom a šľahačkou. Káva jej dodávala energiu a povzbudzovala ju v ťažkých chvíľach. Niektorí jej lekári ju však varovali pred jej negatívnymi účinkami na zdravie, ako napríklad nespavosť, nervozita a bolesti hlavy. Mária Terézia však na ich rady nedbala a pokračovala vo svojej závislosti.

Láska k tancom a maskám

Mária Terézia bola veľmi živá a veselá panovníčka, ktorá milovala tanec a zábavu. Už ako mladá princezná sa vynikajúco naučila tancovať francúzske menuety, anglické country tance a ďalšie spoločenské tance. Tanec bol pre ňu nielen formou relaxu, ale aj spôsobom, ako sa priblížiť k ľuďom a získať si ich sympatie. Mária Terézia tiež rada navštevovala maškarné plesy, kde sa mohla skryť za maskou a užiť si slobodu a anonymitu. Na týchto plesoch sa často stretávala so svojím manželom Františkom Štefanom, ktorý bol tiež veľkým milovníkom tanca a masky.

Čokoláda jej zničila zdravie

Mária Terézia sa zoznámila s čokoládou už ako dieťa na dvore svojho otca, cisára Karola VI. Zamilovala si ju natoľko, že ju pila každý deň, niekedy aj niekoľkokrát. Čokoládu si objednávala z Viedne, Paríža, Benátok a Florencie. Mala vlastného čokoládnika, ktorý jej pripravoval tento lahodný nápoj podľa jej chuti. Čokoládu si nechávala nosiť aj na cesty, na poľovačky a dokonca aj do postele. Raz dokonca povedala svojmu manželovi Františkovi Štefanovi, že by radšej zomrela, ako by sa vzdala čokolády.

Čokoláda však mala aj svoje nevýhody. Bola veľmi kalorická a spôsobovala priberanie na váhe. Mária Terézia bola celý život bojujúca s nadváhou, ktorá sa zhoršovala s vekom a početnými tehotenstvami. Mala problémy s dýchaním, srdcom a krvným tlakom. Niektorí historici dokonca tvrdia, že jej nadmerná konzumácia čokolády mohla prispieť k jej predčasnej smrti v roku 1780, keď mala len 63 rokov.

Záľuba v jazdení na koni a poľovaní

Mária Terézia bola aj vášnivou jazdkyňou na koni, ktorá sa nezľakla ani náročných terénov a rýchlosti. Jazdenie na koni bolo pre ňu spôsobom, ako sa udržiavať v kondícii a zároveň si vychutnať prírodu a vzduch. Mária Terézia sa tiež rada zúčastňovala na poľovačkách, ktoré boli vtedy obľúbenou zábavou šľachty a dvora. Poľovala najmä na srnky, zajace a bažanty, ktoré potom darovala svojim priateľom a poddaným. Poľovačky boli pre ňu aj príležitosťou, ako sa zblížiť so svojím otcom Karolom VI. a neskôr aj so svojím synom Jozefom II.

Hygiena a zdravie

Mária Terézia bola jednou z prvých panovníčok, ktorá sa venovala otázkam hygieny a zdravia svojej rodiny a poddaných. Už ako dieťa bola očkovaná proti kiahňam, ktoré vtedy zabíjali mnoho ľudí. Neskôr presadila povinné očkovanie pre všetky deti v Habsburskej monarchii, čím zachránila tisíce životov. Mária Terézia tiež dbala na čistotu svojho tela a oblečenia, čo nebolo v tej dobe samozrejmé.

Pravidelne sa kúpala, menila si bielizeň a používala parfumy a púdry. Mária Terézia sa tiež zaujímala o medicínu a liečbu rôznych chorôb. Podporovala vznik nemocníc, lekární a škôl pre lekárov a chirurgov. Sama sa liečila rôznymi bylinkami, masťami a nápojmi, ktoré jej predpisovali jej dvorní lekári.

Mária Terézia bola nielen schopnou a úspešnou panovníčkou, ktorá reformovala a posilnila svoju ríšu, ale aj zaujímavou a rozmanitou osobnosťou, ktorá mala mnoho zvláštnych zvykov a záľub. Tieto zvyky a záľuby odzrkadľovali jej charakter, nálady a potreby, a zároveň ju robili ľudskejšou a bližšou k svojim poddaným. Mária Terézia bola preto obdivovaná a milovaná nielen v Habsburskej monarchii, ale aj v celej Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: referaty.aktuality.sk, noviny.sk, zenysostylom.sk. titulná foto: Profimedia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies